Земеделските производители, засегнати от вноса на аграрни култури от Украйна, ще получат отпуснатите от правителството 200 млн. лв. обезщетение от т.нар. "украинска помощ", съобщава БНР.

За възможностите и сроковете за изплащане на останалите 125 млн.лв. от договорените средства, земеделците ще разговарят във Финансовото министерство с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и със земеделския министър Георги Тахов.

В понеделник, на среща с ресорния министър, производителите получиха само уверение, че парите ще бъдат изплатени до края на ноември и настояха за личната гаранция на Петкова. 

Отпускат европари за още проекти на фермери

След разговорите в Министерството на земеделието в понеделник стана ясно, че правителството е изпратило нотификация до ЕК за изплащането на цялата сума в размер на 325 млн. лв. на земеделските производители, които търпят щети от украинския внос.

istock
istock


Земеделците обаче настояха за конкретен ангажимент и поискаха срещата с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова да се проведе още през тази седмица. 

На срещата в Министерството на финансите днес ще присъстват двамата министри и представители на всички земеделски производители, засегнати от украинския внос.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase