Става въпрос за по-високите възнаграждения, които производителите плащат тази година за работна ръка. И още един фактор – недостигът на българска оранжерийна продукция по пазарите. Производството тази година е драстично свито. Според пазарните анализатори отново вносът ще диктува цените.
Проверка установи къде по веригата се изкривява например цената на краставиците и защо се търгуват от 2 до 6 лева за килограм.
Първите краставици от една от оранжериите в първомайското село Бяла река ще излязат на пазара след 10 дни. Атанаска Бялкова отглежда 5 декара и обяснява, че производството тази година е по-скъпо с 30 процента.
„Отопляваме се на пелети. Например, ако миналата година сме ги взимали за 250 лв., тази година са около 320 лева. Работната заплата скача всяка година. Плащаме все повече и повече, защото няма работна ръка”, обясни Атанаска.
Почти всички основни храни, плодове и зеленчуци поскъпват
3 лева за килограм – това е цената, на която краставиците ще излязат оттук, обяснява производителят. Тя обаче най-вероятно ще претърпи промяна, защото ценообразуването не е на база разходи за производство, а почива на други механизми.
„Всъщност цената не зависи от производителите, а от това какво е търсенето на пазара”, обясни жената.

istock
Фермери като Атанаска са против въвеждането на т.нар „пределна надценка“, каквато държавата предлага и за производители и за търговци.
„Няма как да стане и няма как някой да каже на каква цена ще се продава. Това е свободен пазар”, смята жената.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook или Google News Showcase