В Самоковско очакват около два тона-два тона и половина добиви в картофопроизводството и и по-слаба година заради климатичните условия, каза пред БТА Тодор Джиков, член на Управителния съвет на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК), който отглежда и картофи в региона. 

Той посочи, че проблемите през тази година пред производителите са климатичните условия – сушата, интензивните валежи, високите температури, както и напояването. По думите на Джиков това е проблем не само през тази година, а и през предходните, и според климатолозите тази тенденция ще продължи.

Земеделците ще получат 200 млн. лева "украинска помощ"

Очаква се и цените да са по-високи, но това е и предпоставка за по-голям внос от страни като Германия, Франция и Полша.

"За съжаление вносът на такива ценови равнища не ни удовлетворява. Нашите разходи са по-големи", каза производителят.

На територията на община Самоков около 20 000 декара, засадени с картофи, се контролират от Българската агенция по безопасност на храните. По думите на Джиков близо една втора от каротофопроизводството в страната се намира в Самоков. Той каза, че цената на картофите на едро е около 0,80 лв., а на пресния картоф през изминалите месеци се е понижила до 0,50 лв. заради добрите добиви. 

.
ISTOCK

По думите му, когато бъде сформиран редовен кабинет, той трябва да помисли за осигуряване на вода за напояване на земеделските земи. 

Забраняват продажбата на храни и зеленчуци от бусове и кашони

Джиков коментира и Фестивала на самоковския картоф, който се състоя в Самоков в края на месец септември. Според него това е един добър начин местните производители да излагат реколтата си. 

На пазара в града килограм картофи може да се намери на цена от около 1,30 - 1,40 лв. Освен картофи, в момента на самоковския пазар има основно чушки и домати. Цената на чушките варира между 2,50 - 2,60 лв., а на по-сочните камби около 3,20 лв., но могат да се намерят и около 1,80 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase