Липсата на валежи се усети много при производителите на гроздето, които трябваше или да се примирят с жаркото слънце или да го неутрализират доколкото могат с поливане. Гроздовата реколта тази година не е това, на което производителите са се надявали.
"По-слаба бих я измервал, спрямо 2021 г., 2022 г., защото 2023 г. беше за нас наистина много тежка и с много ниски добиви. Ако сравняваме с 2023 г., ние имаме ръст 300-400% и повече. Но спрямо стандартните реколти бих казал, че с 20% са по-ниски добивите спрямо това, което очаквахме и за което се готвехме", съобщи технологът във винарна Момчил Миков.
Внимавайте какви напитки купувате от магазина
Основен виновник, разбира се, са капризите на времето. "Заради сушата на много места добивите са ниски и качеството на гроздето макар и с високи захари е с доста високи киселини. За разлика от миналата година в нашия край, където дъждовете успяха в много ранен етап да ликвидират почти цялата реколта, и малцина оцеляха", допълва той.
Вместо обичайния старт в средата на август, гроздоберът е започнал в края на юли, като неочаквано всички сортове узрели по едно и Сушата е променила и кампанията тази година у нас.също време. Заради липсата на дъждове се наложило поливане – в масивите, за които отговаря Момчил Минков това се случва за първи път.
istock
Питаме Момчил Миков и кой проблем носи повече вреди за лозята – френският с влагата и градушките или българският – със сушата. "Изобщо не е добро, нито едното, нито другото. Да не си мерим проблемите определено, но бих казал че предпочитам суша пред градушка, особено когато мога да поливам. След градушката, освен да направим вино „Градушка 2“, което не ми се ще да се случва", каза той.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook или Google News Showcase
Коментари
0