България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия призовават Европейската комисия да изравни земеделските субсидии в целия ЕС.

Седемте държави, които по-късно се присъединиха към общността, години наред получават по-ниски директни плащания от европейския бюджет за общата селскостопанска политика в сравнение с държавите в Западна Европа.

Добиваме повече пшеница, но по-малко други зърнени култури

Причината за това са по-ниските производствени разходи в миналото, които обаче, според седемте държави, днес вече не са налице, докато високите стандарти и изисквания са еднакви за всички фермери в ЕС.

istock
istock

Седемте държави са пресметнали, че и през 2027 г. земеделските им стопани все още ще получават само около 80% от средното за ЕС ниво на директни плащания.

Одобриха останалите 125 млн. лева помощ за земеделците

Според тях няма основание за различно третиране на земеделските производители на вътрешния пазар на ЕС. В тази връзка България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия подчертават необходимостта от пълно външно сближаване на директните плащания. Те призовават ЕК да се съобрази с това в следващия бюджет на общата селскостопанска политика.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase