Още над 200 проектни предложения за инвестиции на стойност близо 50 млн. лева ще бъдат финансирани по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.).

Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на заповед за изменение на насоки за кандидатстване, в която бюджетът по процедурата се увеличава чрез преразпределяне на средства.

В последния един месец бяха изготвени всички нормативни документи, които касаят 17-тото изменение на ПРСР 2014-2020 г., с което ще се осигури допълнителната подкрепа по процедурата след одобрение от комисията.

Дейностите по проектите включват внедряване на иновативни производствени технологии, цифрови технологии за производство и организация в земеделските стопанства и автоматизиране на работните процеси в селскостопанското производство.

Над 50 000 земеделци получиха близо 300 млн. лева по "украинската помощ"

Изпълнението им ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопанства. Чрез тях ще се осигурят възможности за създаване на заетост, по-добри условия за труд в стопанствата и ще се насърчи биологичното производство на продукти.

istock
istock

Сключените допълнителни договори и тяхното изпълнение до 2025 г. ще подпомогне постигане целите на ПРСР 2014-2020, както и в частност на подмярка 4.1. Проектите са част от проведения през 2021 г. прием и са получили между 34 и 15 точки по критериите за оценка и допустимост.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase