Нови помощи отпусна фонд земеделие на лозари, животновъди и пчелари.

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” утвърди 18 000 лв. помощ de minimis за 2024 г. за пчеларите, произвеждащи „Странджански манов мед“.  Помощта за производител е в размер на 1800 лв. с ДДС и се предоставя за покриване на разходи за контрол за съответствие с продуктова спецификация, включваща разходи за задължителна годишна проверка на място от контролиращото лице за контрол за съответствие и лабораторен анализ на продукта при направената годишна проверка.

9 000 000 лв. пък отиват за развъдните асоциации по схемата за държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните за 2024 г. Средствата покриват до 100% от административните разходи по създаване и поддържане на родословна книга и до 70% от разходите по изпитвания за определяне на генетичните качества или продуктивността на животните.

Дават 49 хил. лв. помощ на млади фермери

1,1 млн. лева помощ de minimis ще получат част от животновъдите за покриване на разходите за клане, транспорт и административни документи в сектор „Говеждо месо“. Финансовата подкрепа е по искане на браншови представители на сектора на месодайното говедовъдство, отчитайки неблагоприятните икономически условия към настоящия момент във връзка с повишените разходи за изхранване на животните и ръст на консумативите, използвани в първичното производство. Помощта се предоставя за животните, заклани и реализирани в периода 1 юни 2023 г. до 31 май 2024 г. Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо.

istock
istock

Производителите на винено и десертно грозде ще получат финансова подкрепа с бюджет от 5 000 000 лева за борба с вредители по лозата (род Vitis) за 2024 г. Срокът й на прилагане е до 31.12.2029 г., а максималният бюджет на помощта за периода 2024-2029 г. e до 30 000 000  лв. Максимален интензитет на помощта е до 100 % от разходите по закупуване на продукти за растителна защита, които се използват за контрол и ограничаване разпространението на вредители при лозата (род Vitis), но не повече от 600 лв./ха, с включен ДДС.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase