Над 250 000 лв. са изплатени по програма de minimis на пострадалите при летните пожари фермери в страната. Това съобщи служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов в свиленградското село Равна гора, което е сред засегнатите от пожарите през юли.

Министърът обясни, че парите са били изплатени в рамките на два дни, като предимство е дадено на стопаните, загубили животни в огъня или с изгорели сгради и земи.

"За мен основното в онзи момент беше тези стопани да получат адекватна подкрепа от държавата - сумите си по "де минимис", да получат и дървесина, и оттам нататък да се погрижим и за храна за бедстващите животни. Браншовите организации помогнаха с храната, но транспортните фирми им поискаха баснословни цени и тогава се намеси министерството, като осигури извозване на тази храна", припомни Георги Тахов.

Дават над 1,6 млрд. лв. на млади и нови фермери

Той пристигна в Равна гора днес заедно с директора на "Югоизточно Държавно Предприятие" ДП - Сливен Димчо Радев и Венцислав Митков, председател на Сдружение "Обединени земеделски производители". Тримата се срещнаха в селото с един от най-засегнатите фермери при пожарите през юли в област Хасково - Николай Добрев.

В деня на пожара, освен фермата си в с. Равна гора, той губи 28 овце и теленце. Успява да изведе кравите от горящото стопанство, които с помощта на други местни хора са спасени в близкия водоем.

istok
istock

Сега фермерът получи обещаната му два дни след загубата от министър Тахов помощ за възстановяване на стопанството. В изпълнение на този ангажимент му е изплатена индивидуална помощ в размер на 42 000 лв. по линия на de minimis. Доставен му е и дървен материал със съдействието на "Югоизточно Държавно Предприятие" ДП - Сливен и храна за спасените при пожара животни, осигурена от Сдружение "Обединени земеделски производители".

Общо за трима пострадали при пожарите в Хасковско - от Харманли и свиленградските села Левка и село Равна гора, са осигурени около 90 кубика фазониран дървен иглолистен материал, който е необходим за покривните конструкции при възстановяване на фермите, уточни Димчо Радев.

Ще има ли грозде за вино и ракия тази година

По данни на Венцислав Митков, председател на Сдружение "Обединени земеделски производители", на пострадалите земеделски производители при летните пожари в общините Свиленград и Харманли досега са разпределени 28 тира сено и зелена смеска, тревна смеска, слама и люцерна. Днес в село Равна гора на Николай Добрев бяха доставени от сдружението 25 тона пшеница за изхранване на животните в стопанството му - над 300 овце и 103 крави и телета. То вече започва да се възстановява и на мястото на пожара се работи по един от навесите в обора му.

"Не съм вярвал, че ще получа такава помощ. Бях решил да продавам животните, сам нямаше как да се справя. Две денонощия стояхме и пазехме да не пламне отново. Но сега, благодарение на помощта, няма да продавам", каза Николай Добрев.

Като знак на надежда днес фермерът посочва едно щастливо обстоятелство, случило се насред пепелището. Привечер на пожара ветеринарният лекар към Българската агенция по безопасност на храните в община Свиленград д-р Николай Раков, който се грижи за животните в стопанството му и при огнения ад му помага за спасяване на животните от горящата ферма, успява да изроди теленце. Николай Добрев е категоричен, че то никога няма да напусне стопанството му.

Сега предстои на животното да му бъде дадено име, което ще е или Огнян или Надежда, каза д-р Раков. По-скоро обаче ще се казва Надежда, защото има надежда това място да се възстанови и отново фермерът Николай Добрев да възвърне поминъка си, добавя доктор Раков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase