Защо изкупната цена на прасковите за компот продължава да бъде една и съща от години насам?

Според овощарите в Сливенско тя е 60 ст. за килограм и не е мръднала от 15-20 години с изключение на две години, когато е преминала тази граница.

По-рано през седмицата пред БНТ стопаните коментираха, че българските изкупвачи дават по-добри цени на гръцките производители – 35 евроцента за килограм. Дали е така и има ли споразумение между преработвателните предприятия в България?

Забраняват продажбата на храни и зеленчуци от бусове и кашони

"Цената е 60 стотинки тази година. В годините е била и 70-80 ст. и това го определят пазарните условия. Картелно споразумение няма. В Гърция плащаме между 32 и 35 евроцента на килограм на кооператив, който стои между производителите на плодове и нас. Нашите земеделци не са сдружение и тази дейност се извършва от нас. Тази година гръцкият производител ще получи между 28 и 30 евроцента, което е по-малко от нашите земеделски производители", категоричен е Димитър Алексиев – собственик на преработвателно предприятие.

iStock

Той покани недоволните производители на разговор. Коментира, че тази година е много благодатна за производителите на праскови.

"И ако изкарат по 3 тона от декар и вземат субсидия, която тази година е над 600 лв. на декар общите приходи минимални на декар биха били около 2400 лева на декар. "

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase