Европейските любители на кафето се подготвят за по-високи цени, тъй като природните бедствия засегнаха двете най-големи страни производителки на кафе в света.
 
Сушата в Бразилия, най-големият производител на кафе в света, и силните тайфуни във Виетнам, вторият по големина производител, значително нарушиха световните вериги за доставки на кафе, повишавайки производствените разходи, които достигат до потребителите.
 
За любителите на кафе в Европа, която е един от най-големите региони за пиене на кафе в света, повишаването на цените е особено трудно за преглъщане. По данни на германската компания за потребителски данни Statista европейците консумират около 3,2 млн. метрични тона кафе годишно, което представлява почти 33% от общото потребление на кафе в света.
 
Природните бедствия нанесоха щети
 
Бразилия, която произвежда около 40 % от кафето в света, се бори с една от най-тежките суши от десетилетия насам. Сухите условия засегнаха сериозно регионите за отглеждане на кафе арабика и намалиха добивите, отбелязва „Евронюз“.
 
През цикъла 2023-2024 г. вече се наблюдава рязък спад в производството, като според някои оценки продукцията може да намалее с до една пета (20 %).
 
Въздействието се усеща най-силно в Минас Жерайс, най-големия щат в Бразилия, произвеждащ кафе и родината на висококачествените зърна арабика, където месеци наред валежите са били под средните стойности.
 
Докато Бразилия доминира на пазара на арабика, Виетнам е водещият световен производител на по-евтиното зърно робуста, което се използва в разтворимото кафе. По-рано този месец ключовите райони за отглеждане на кафе в Централните планини на страната бяха опустошени от тайфуна „Яги“, който уби най-малко 60 души и остави стотици ранени.
 
Според първоначалните оценки са засегнати хиляди хектари кафеени насаждения, като са нанесени значителни загуби както на настоящата реколта, така и на бъдещия производствен потенциал, тъй като възстановяването на повредените дървета ще отнеме години.
 

Рекорден износ на кафе от Бразилия
Darikfinance

Перфектна буря от предизвикателства доведе цените до 10-годишен връх
 
Комбинираният ефект от сушата в Бразилия и тайфуна във Виетнам предизвика рязко повишаване на световните цени на кафето. Международната организация по кафето (ICO), междуправителствен орган, съставен от страните износителки и вносителки на кафе, съобщи, че цените са скочили с близо 20% през третото тримесечие на 2024 г., достигайки най-високите си нива от почти десет години.
 
Катарина Ерфорт от международната компания за управление на веригата за доставки Inverto е песимистична относно перспективата за скорошно връщане към нормалните цени. Пред „Евронюз“ тя заяви: „Бързото възстановяване на сектора на кафето е малко вероятно, дори и при потенциални подобрения в предлагането. Продължаващите последици от изменението на климата затрудняват бързото възстановяване на стабилността. Секторът остава уязвим към екстремни метеорологични условия, които могат да продължат да нарушават бъдещите реколти. Освен това нарастващото глобално търсене, особено на нововъзникващите пазари като Азия, може да продължи да оказва натиск за повишаване на цените, което допълнително ще забави усилията за възстановяване.“

Кафе, бира и бургер в София по-скъпи oтколкото в редица други държави в Европа

Фючърсите на кафе арабика, които се търгуват на Междуконтиненталната борса (ICE), се повишиха драстично, като в момента цените им надхвърлят 2,50 долара (2,25 евро) за паунд - в сравнение с 1,80 долара (1,62 евро) в началото на годината. Цените на робуста следваха подобна траектория, като се повишиха с около 25% и достигнаха над 2000 долара (1796 евро) за метричен тон.
 
Рязкото увеличение на цените предизвика шокови вълни на световния пазар на кафе. Търговците на кафе са изправени пред повишена волатилност, като нарастват опасенията, че продължаващите смущения, свързани с метеорологичните условия, и разходите за възстановяване след природните бедствия могат да доведат до още по-голямо покачване на цените.
 
Карлос Мера, анализатор на агростоките в Rabobank, заяви пред „Блумбърг“, че тази криза се усложнява от логистични предизвикателства, като например претоварването на пристанищата и глобалния недостиг на контейнери за превоз, които затрудняват движението на кафето по света.
 

През миналата година у нас са внесени 23 000 тона кафе.
istock

Любовта на Европа към кафето е подложена на изпитание
 
Последиците от нарастващите разходи са особено изразени в Европа. В Германия, най-големият пазар на кафе в Европа, цените на дребно на мляно кафе и кафе на зърна са се повишили средно с 10% от 2022 г. насам, според Statista.
 
Проучване на базираната в Брюксел Европейска федерация за кафе (ECF) установи, че близо 65% от кафенетата в Европа са повишили цените си с между 5% и 15% от началото на 2023 г. Изследователите отбелязаха, че увеличенията вероятно се дължат на редица фактори извън цената на кафеените зърна, тъй като инфлацията е повишила цените на други стоки от първа необходимост като мляко, захар и чаши за еднократна употреба.
 
Тъй като двамата големи производители на кафе в света се борят да се възстановят от съответните си кризи, перспективите пред световния пазар на кафе остават несигурни.
 
Климатичните промени намаляват наличието на земя, на която кафеените култури могат да виреят, а екстремните метеорологични явления се увеличават, създавайки перфектна буря от предизвикателства за сектора и за европейските любители на кафето.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase