Такава е равносметката в разгара на лятото на Янко Янев, един от големите производители в Любимец. Той обработва 110 дка площи, засети със сортовете „Соренто“ и „Романза“. Стопанинът, който е в бизнеса от 10 години, разказа, че през миналата година изкупната цена на дините е била 30 стотинки за килограм, а сега е 10-15 стотинки.
Той пресмята, че средните разходи за декар възлизат на 1000 лева, което означава, че изкупната цена за килограм трябва да е поне 25 стотинки, а сега се продава на загуба.
Въпреки сложната ситуация в сектора Янев успява да реализира около 500 – 600 тона собствена продукция на вътрешния пазар, основно по борсите в Пловдив и Пазарджик, при среден добив 5 тона от дка.
"В София няма дини от Любимец, няма родно производство, всичко е от Гърция от години. Къде са търговските вериги, къде е държавата", пита стопанинът.
Евросубсидиите за производство на плодове и зеленчуци у нас са изключително ниски. В същото време в съседна Гърция получават много повече средства от ЕС за развитие на сектора, подчерта Янев пред БНР.
Плащаме три пъти по-скъпо за килограм кайсии в магазина
Събеседникът акцентира и върху друг сериозен проблем, за който държавата нехае. Той е един от малцината регистрирани земеделски производители в Любимец, като в същото време има много други в сивата икономика, които "нито плащат данъци, нито осигуровки".
istock
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
1