От днес земеделските стопани, претърпели щети от пожарите през лятото на тази година, могат да кандидатстват за помощта de minimis за компенсиране на загубите. Фермерите имат само 10 дни, в които да подадат заявленията си в Областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", информира БНР.

За да имат право на подпомагане стопаните трябва да имат протоколи за установените щети, припомнят от фонд "Земеделие".  Друго условие е унищожените площи и животни на стопаните да попадат в общините, за които е било обявено бедствено положение. 

ЕК одобри отпускането на допълнителни помощи за българските земеделци

Утвърденият финансов ресурс по помощта е в 1 922 000 лв., като собствениците на изгорели градини и лозя ще получат по 8 763 лв./ха.  По 1 231 лв./ха е помощта за пострадали насаждения с маслодайна роза, лавандула и шипка. За зърнените култура са определени 1 900 лв./ха , за пчелните семейства – по 191 лв на брой.  

БАБХ
БАБХ

324 лв. на животно ще получат ощетенитесобственици на овце, а подпомагането за изгорели пасища и мери е 214 лв на хектар. Заявления могат да се подават до 4 ноември , като фонд "Земеделие" гарантира изплащане на компенсациите до 25 ноември.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase