Фармацевти се готвят да спрат изпълнението на рецепти по Здравна каса, заради планираната промяна в начина, по който им се заплаща за това.

На 4-ти юли, четвъртък,  изтича общественото обсъждане на промените, предложени от здравното министерство. Те имат за цел да оптимизират разходите на Здравната каса и да улеснят пациентите с предписването на цялостна терапия на една рецепта, вместо на няколко отделни рецепти. Какви са причините за предприемане на тези стъпки и как реагираха собственици на аптеки и пациентски организации?

Пациенти може да останат без лекарства

Лекарства, които се заплащат напълно от Здравната каса, ще се предписват на една рецепта за текущия месец. По изключение отделна рецепта ще се прави, само ако лечението се допълва с нов медикамент. Отново на една рецепта ще се изписва терапия за различни заболявания, като за една болест се предписват до 3 лекарствени продукта. Това са част от промените, публикувани за обществено обсъждане, които могат да се гласуват още тази седмица. С тях се въвежда възможност за частично изпълнение на рецепта, когато в аптеката няма всички нужни лекарства за пациента, като остатъкът от нея трябва да се изпълни до 2 работни дни след първото отваряне – в същата или в друга аптека.

От Българския фармацевтичен съюз се обявиха против тези промени, ако се запази моделът на заплащане – твърда сума за изпълнена рецепта за 100 процента заплатено от Касата лекарство. Организацията предупреди, че аптеки ще спрат да работят със здравния фонд. Изпълняващият длъжността управител на Здравната каса Момчил Мавров не разпозна в това риск за пациентите.

istock
istock

Според съсловната организация на фармацевтите, при условие че финансирането към аптеките зависи от броя на изпълняваните рецепти, няма как да подкрепят промените без ясен модел за запазване на плащането към тях. А плащанията са се увеличили според ръководството на Здравна каса, след повишения от 2 април брой на лекарствата за сърце и кръвно налягане, поемани изцяло от фонда. Те се отпускат на над 704 хиляди пациенти. Увеличил се е броят на лекарствата, изписвани на отделни рецепти, твърди Момчил Мавров.

Продават незаконно лекарства от Турция

На фона на заявките от собственици на аптеки, че ще се стигне до фалити, Боряна Ботева от Сдружение за развитие на българското здравеопазване смята това за малко вероятно. Но се притеснява от възможния отказ на фармацевтите да изпълняват рецепти по Здравна каса.

Ботева не вижда смисъл в предложението на фармацевти да се разреши надценка за тези лекарства, ако се запази сегашното плащане от 5 лева за изпълнена рецепта.

През почивните дни собственици на аптеки заявиха готовност за символични протести и спиране на работа с рецепти по Здравна каса.  Пред Радио Пловдив собственикът на аптеки в Пловдивска област Милена Каменова отправи следното предупреждение:

"Ако в по-големите градове аптеките могат да си позволят да спрат работа с НЗОК, в малките градове това ще означава, че ние трябва да затворим обектите". 

От Сдружението за развитие на българското здравеопазване смятат, че трябва да се намери вариант, който не ощетява пациентите.

При частично изпълнение на рецепта в няколко аптеки, каквато възможност се дава с промените, заплащането от 5 лева ще се разпределя пропорционално между търговците, разясниха от Здравната каса. И посочиха, че бюджетът за отпускане на лекарства за домашно лечение през тази година е увеличен спрямо миналогодишния с близо 11 милиона лева, включително за субсидиране на аптеки в отдалечените населени места. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase