Въпреки ежегодно рекордното нарастване на средствата за здравеопазване у нас, ръст на заплатите в сектора липсва и те драстично и драматично изостават! Това се казва в становище на Медицинска федерация „Подкрепа“.

Според тях процедурата по сключване на нов отраслов колективен трудов договор умишлено и целенасочено се саботира от работодателските организации в сектора.

Това поведение е в разрез с Директива (ЕС) 2022/2041 на Европейския парламент и на Съвета от 19 октомври 2022 година относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз, както и че по същността си е нарушение на българското трудово законодателство, което задължава работодателските организации да преговарят с организациите на работниците и служителите за сключване на колективен трудов договор, посочват от синдиката.

„С писмото си, ние призовахме всички компетентни институции и органи да обърнат нужното внимание на случващото се в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество за отрасъл „Здравеопазване“ и ги приканихме да положат нужните усилия за ефективно прилагане на закона и провеждане на процедура по преговори за сключване на нов Отраслов колективен трудов договор.

Eксперти предлагат още година да останат непроменени заплатите на медиците

За почти половин година, не бе направена нито една крачка в тази посока, напротив, в различни свои изяви, представители на работодателите в отрасъла само демонстрираха явното си намерение да бламират социалния диалог, с една единствена и неприемлива цел – заобикаляне и неприлагане на нормативното задължение да приведат размерите на трудовите възнаграждения на медицинските специалисти в съответствие с договорените в ОКТД минимални нива на основни заплати.

istock
istock

Зад несекващите вопли срещу законодателството, министерството, системата, НЗОК и синдикатите, ясно прозира същинското намерение на работодателските организации – да запазят статуквото и да продължават да експлоатират труда на медицинските специалисти срещу подаяния, независимо от това какво се случва с българското здравеопазване и със здравето на българския народ! Към този момент намеренията им са успешни – няма ОКТД, следователно няма задължение за минимални нива на възнагражденията и те могат да разходват рекордно увеличените средства за здраве, без да държат сметка за най-важния ресурс в системата – човешкия ресурс от квалифицирани и опитни специалисти“, се казва в становището.

Затова Медицинска федерация „Подкрепа“ започва подготовка за провеждане на национални протести и за организиране на поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл „Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на федерацията, като ще синхронизираме действията си с колегите от други синдикални организации, за да покажем заедно, че всички кредити на търпение са изчерпани и че без специалисти здравеопазване не съществува, не съществува и държава!
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase