Костваше ни доста време да убедим управляващите, че програмата за ваксиниране си заслужава, тя тръгна много добре, слава Богу. Бавният и постепенният ръст на ваксиниране го запазваме. Това заяви доц. д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.
 

Ние сме с най-добрите показатели в Европа, ние ще достигнем тези 23,3% ваксиниране от рисковата група - хората над 65 г. и 7% от цялото население, съобщи доц. д-р Кунчев.

След една тежка грипна епидемия в България си отиват по 2000 души от усложнения. Ваксините са налице, до края на седмицата всеки един личен лекар ще получи това, което е заявил като количества. До края на декември може да се ваксинирате, като очакваме в началото на януари да се развият епидемични стойности на грип, може и по –късно да е, уточни доц. д-р Кунчев.

Кога ще поставят безплатните ваксини срещу грип

Националната лаборатория изследва пациентски проби, постъпили от цялата страна и въз основа на изследванията се проследява циркулацията на грипните вируси и ковид. До момента няма доказани грипни вируси, слабо е тяхното разпространение в Европа.

В България първите вируси се доказват обикновено през ноември, а пикът достига през януари или февруари, съобщи проф. Нели Корсун – завеждащ лабораторията "Грип и остри респираторни заболявания" в Националния център по заразни и паразитни болести. След два сезона на отсъствие на грипа по време на ковид пандемията през 2022-2023 грипът се завърна. В последните два сезона регистрирахме висока активност на грипа. Към настоящия момент не е възможно да се прогнозира колко тежък ще бъде предстоящият грипен сезон, добави проф. Нели Корсун.

istock
istock

От своя страна д-р Кремена Пармакова – началник на отдел „Надзор на заразни блести“ към МЗ, заяви, че грипът е коварно заболяване, в периода преди и след ковид, смъртността от грип на лицата над 65 г. е по-висока от общата смъртност. За съжаление това заболяване може да отнеме живота и на млад човек. От 1 октомври започна снабдяването и прилагането на сезонната безплатна ваксина срещу грип. Вече са приложени над 15 000 дози противогрипни ваксини за тази група от населението над 65 г., подчерта д-р Пармакова. Тя съобщи и че са поставени около 25 000 дози ваксини срещу пневмококови инфекции от началото на годината.

За какви изследвания и лекарства плаща Здравната каса

125 000 дози ваксини са доставени, това количество е по-голямо с около 10 000 дози от миналата година. Има ръст на ваксините, които се доставят в страната. Дали ще има допълнителен внос на ваксини не мога да кажа, това, което се наблюдава е повишеното търсене на ваксини в България и ще окаже влияние на вноса на ваксини за следващите години. В края на сезона от МЗ ще напишем писмо до фирмите с апел през следващия сезон количеството ваксини за България при възможност да бъде увеличено, заяви д-р Пармакова.

15 000 ваксини за този кратък период поставени ваксини от 1 октомври е много добре, голяма част от колегите не са получили ваксините по отдалечените места все още. Повечето пациенти още от август и септември бяха записани за поставяне на ваксина, а мениджъри на фирми си поръчват ваксини за персонала, за което адмирации, заяви д-р Николай Брънзалов – председател на УС на БЛС. Той съобщи, че наближава времето, когато ваксинираните пациенти ще достигнат около половин милион от българското население.

Възрастните над 65 г. са с доста хронични заболявания, едно такова тежко заболяване като грип или ковид ще усложни и другите заболявания и тук се вдига смъртността. Стресът от вирусната инфекция довежда до влошаване състоянието на другите заболявания на човека, посочи още д-р Николай Брънзалов.

Надявам се и тази година да достигнем приложение над 90% от доставените ваксини, защо не и 100%, заяви д-р Валери Цеков - управител на Българското сдружение по иновативна медицина. 60% е ръстът на ваксиниране за 2 години, този ръст е впечатляващ, уточни д-р Цеков. Но в сравнение със страните от ЕС все още изоставаме по поставени ваксини. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase