Трябва ли да се разреши продажбата на лекарства от вендинг машини? Защо предложението доведе до спорове и закани за протести от страна на фармацевтите? Темата в „Здравей, България” коментираха председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов и Иван Димитров от Български пациентски форум.

„Законопроектът, в който се предвижда продажбата на лекарства във вендинг машини – не беше обсъден с нас. Ако ни бяха попитали, щяхме да кажем нашите опасения и вероятно щеше да има някакви корекции на експертно ниво. Затова нашето опасение е, че идеята на законопроекта е не да се реши проблем, а се взема популистко решение. Защото действително има проблеми, но решението не е през вендинг автоматите", категоричен е Маринов.
 
По думите му хората трябва да имат достъп до денонощна аптека. "Защото употребата на лекарство, дори и без рецепта - не е безопасно. Затова и в нормалните страни не е такъв свободен и лесен достъпът до медикаменти, както си го представят хората", подчерта той.

Слагат вендинг машини за лекарства в населени места без аптеки

"Проблем е, че има места, където няма аптеки. Но това може да бъде решено. И това начало беше поставено. През 2023 година промениха Закона за здравното осигуряване. Създадоха една методика, която с малко средства, но целево насочени към места, където е необходимо - субсидира или подпомага аптеки, които са в отдалечени, труднодостъпни райони, работят с денонощен режим на работа или извършват уникална дейност по Здравна каса", обясни Маринов.
 

istock
istock

Иван Димитров от Български пациентски форум обясни, че "пред аптеките в Италия има вендинг машини". "Тези вендинг машини не работят, когато е отворена аптеката. В момента, в който аптеката затвори, вендинг машината бива включвана, т.е. отворена за работа. Те са собственост на самите аптеки. И в машината съществуват всички болкоуспокояващи. Говорим за медикаменти без рецепти", заяви той.

Според него държавите в Европа са измислили варианта, в който не може всеки да си купи някакво лекарство. "Хората имат така наречената здравна карта. Нашите политици, ако имат желанието да се случи всичко това, могат да го направят, като вземат опита от европейските държави, в които това съществува. И не е нужно да измислят топлата вода", категоричен е той. 
 
Целия разговор гледайте във видеото.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase