Двама практикуващи лекари на 55 и 54г. са задържани за участие в схема за източване на пари от Националната здравно-осигурителна каса. 

Разследването в отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Пловдив започнало след получен миналия месец сигнал от гражданин, който при проверка в сайта на Национална здравно-осигурителна каса установил, че е регистриран като фиктивен потребител на 23 процедури в център за специализирана медицинска помощ за физиотерапия в града.

По случая е образувано досъдебно производство и предприети съответните действия под наблюдение на Районна прокуратура – Пловдив.

Има ли фалшиви лекарства за диабет в България

При условията на съучастие – първият като извършител, а вторият като помагач, са източили 12 900 лв. от НЗОК, твърдят от държавното обвинение.


В хода на работата служителите разкрили схемата, която била приложена и на още около 30 пациенти на един и същ личен лекар. Чрез издадени фалшиви направления по клиничната пътека той спомогнал негов  колега – управител на въпросния медицински център, да усвои неправомерно отпуснатите пари от здравната каса. 

НЗОК

Според предварителната информация, двамата са действали в периода от 28.09.2023 г. до 29.03.2024 г., като чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия общо източили от бюджета на НЗОК 12 900 лв.

Защо да сменим личния лекар е мисия (нe)възможна

Допълнително е установено, че джипито съзнателно мотивирал седем свидетели да потвърдят неистина пред разследващите, като декларират, че са посещавали специализираното медицинско заведение.

С прокурорско постановление двамата участници са привлечени като обвиняеми. След преценка на наблюдаващия делото прокурор предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За извършеното престъпление законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да упражнява професия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase