По данни на Регионалните здравни инспекции в страната ни функционират 57 денонощни аптеки, които се намират в 17 общини на територията на 16 области в България. Това става ясно от данни на министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева на депутатски въпрос.

Само в София има 24 денонощни аптеки, които са разположени в 16 района на столицата. От всички тези аптеки 11 или 20 на сто са били разкрити или са започнали да работят като денонощни след месец юни 2023 г., уточнява министърът. Тези аптеки са разположени в 9 общински центъра, в които до този момент не е имало такава аптека.

Слагат вендинг машини за лекарства в населени места без аптеки

Министърът допълва, че режимът на издаване на разрешение за откриване на аптека не урежда критерии както по отношение на разпределението и гъстотата на аптеките по територия, така и по отношение на режим на работа – дневен, полудневен или денонощен.

МЗ
МЗ

По този начин преценката за мястото на откриване на аптеката, нейния режим на работа е единствено по преценка на търговеца. Както се вижда от данните преобладаващата част от денонощните аптеки са разположени в привлекателни от стопанска гледна точка райони и общини, посочва Кондева.

Според нея налагането на административно задължение на аптеките да работят денонощно, което се явява държавна намеса, не е правилният подход за решаване на наболелия проблем.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase