Какво плащаме и какво получаваме под формата на храна в лечебните заведения?
Поли Пантева от вестник "Телеграф" споделя, че това е дългогодишен проблем. "Не във всички болници положението е трагично, но на много места е. Преди 3,25 лева е била средната цена за храноден, която включва закуска, обяд и вечеря. На фона на инфлацията в момента един кренвирш по стандарт е 1,40 лева. Очевидно в болниците не се предлагат такива. Вече с новите обществени поръчки цената е между 5 и 7 лева", казва тя пред NOVANEWS.
По думите ѝ в частните болници е по-добре, отколкото в държавните.
Малки болници дават заплати като големите
"Това са пациенти от различни отделения, с различни заболявания, те се хранят с продукти ниско качество. Фирмите работят по сборник с рецепти от 1984 г. В договор за обществени поръчки цените са фиксирани, независимо от инфлацията. Допълнително се намалява качеството или количеството на продуктите, защото цената не може да се увеличи", обясни Пантева.
За сравнение в Германия и Норвегия храната е съобразена с програмата за възстановяване на пациентите.
"Има много болници със собствена кухня, а бюфетът работи денонощно. Например в МБАЛ - Гоце Делчев си готвят сами. Нужен е стандарт за всички болници. За под 15 лева е абсурдно да говорим за качество на продуктите", смята журналистът.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
0