Какво плащаме и какво получаваме под формата на храна в лечебните заведения? 

Поли Пантева от вестник "Телеграф" споделя, че това е дългогодишен проблем. "Не във всички болници положението е трагично, но на много места е. Преди 3,25 лева е била средната цена за храноден, която включва закуска, обяд и вечеря. На фона на инфлацията в момента един кренвирш по стандарт е 1,40 лева. Очевидно в болниците не се предлагат такива. Вече с новите обществени поръчки цената е между 5 и 7 лева", казва тя пред NOVANEWS

По думите ѝ в частните болници е по-добре, отколкото в държавните.

Малки болници дават заплати като големите


"Това са пациенти от различни отделения, с различни заболявания, те се хранят с продукти ниско качество. Фирмите работят по сборник с рецепти от 1984 г. В договор за обществени поръчки цените са фиксирани, независимо от инфлацията. Допълнително се намалява качеството или количеството на продуктите, защото цената не може да се увеличи", обясни Пантева.

istock
istock

За сравнение в Германия и Норвегия храната е съобразена с програмата за възстановяване на пациентите.

"Има много болници със собствена кухня, а бюфетът работи денонощно. Например в МБАЛ - Гоце Делчев си готвят сами. Нужен е стандарт за всички болници. За под 15 лева е абсурдно да говорим за качество на продуктите", смята журналистът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg