Летният сезон е на прага ни, а с него започва и трескавата подготовка за планиране на пътешествия и почивки из Европа и света. Очаквано най-популярните дестинации сред българите са Милано, Барселона, Рим и Катания, като средната продължителност на почивката за нашенци тази година е 7 дни.
 
Българското Черноморие също привлича туристи, като Варна се нарежда в топ 10 закупени полети, изпреварвайки дестинации като Мадрид, показват данни на Vola.bg.

Друга интересна статистика е, че 83% от анкетираните ще инвестират в почивката си поне толкова, колкото и миналата година, докато 17% от тях заявяват, че този път ще разполагат с по-малък бюджет за почивката си.

Къде пътуват българите това лято?

С наближаването на слънчевите дни българите се насочват към някои от най-завладяващите европейски градове, като Италия и Испания си остават сред най-предпочитаните държави. Милано, известен с модната си атмосфера и зашеметяващата си архитектура, остава на първо място с почти 7% от резервациите. Барселона очарова пътниците с уникалното съчетание на модернистични забележителности и перфектната плажна ивица, като 5.78 % от българите ще я посетят, докато Рим се нарежда на 3-то място с малко над 5%. След тях следват Катания и Бари с по 4,05 %, Лондон (3,47 %), Париж (3,47 %), Варна (3,18 %) и Мадрид (2,60 %).

Данните сочат, че най-ниската цена закупена за периода до момента е 36,99 евро за пътуване от София до Лондон, а най-скъпата резервация, направена до момента е на стойност 2398,91 евро за групово пътуване до Барселона.

Още любопитни цифри: средно пътниците през лятото харчат по 187,75 евро на пътник, като юни е най-икономичният месец – 173,30 евро.
Половината от всички резервации се правят 31-90 дни предварително, което сочи, че българите планират летните си почивки още през пролетта. В същото време проучването разкрива, че отмененият полет все още е основният страх на българските пътници.

Евтините полети ще са мираж това лято

Как да намерим изгодни полети това лято?

С непрестанното развитие на туристическия сектор, мечтаната дестинация е по-близко от всякога. Все повече българи залагат на самолетния транспорт пред автомобилния, което им позволява да посетят и по-далечни европейски дестинации. В момента могат да бъдат открити полети под 100 евро до 41 мечтани дестинации в цяла Европа включително:

●           Милано, Загреб или Пафос за по-малко от 30 €*.

●           Дестинации като Бари, Будапеща, Болоня и Корфу са под 40 €*.

●           А за по-малко от 50 €* можете да разгледате Неапол, Париж, Малта и др.

Цените важат за еднопосочен билет за 1 човек, в определени дати.

istock
istock

Тъй като повечето българи планират поне една почивка това лято, за тях е важно да знаят няколко трика, които могат да им помогнат да намерят билети на по-добра цена. Първият е моментът на закупуване на билета: обикновено цената е по-ниска, ако резервират полета си по-рано от 21 дни преди датата на пътуването.

Вторниците все още са най-добрият ден за закупуване на билети, тъй като тогава се забелязва средно по-ниска активност. В същото време времето, прекарано в дестинацията, също е много важно: експертите от туристическата агенция препоръчват минимум 3 нощувки престой в дестинацията, за да се възползваме от възможно най-изгодни билети.

За по-кратките ваканционни периоди цените могат да бъдат по-високи. Разбира се, дестинацията или по-скоро летището за кацане в дестинацията също трябва да се вземе предвид. По-големите и по-натоварени летища имат и по-високи такси, което води до увеличаване на общата цена на самолетния билет. Поради тази причина е препоръчително, когато е възможно, да се лети до по-малки летища в градове в близост до европейски столици.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase