Да се повишат възнагражденията на адвокатите, които предлагат безплатна правна помощ на граждани, предвиждат промени в Наредбата за заплащане на правната помощ, качени за обществено обсъждане.

Всяка година все повече граждани се възползват от системата за достъп до правосъдие, като средногодишното нарастване е около 2,9 %. Това предполага допълнително нарастване на броя услуги за 2024 и следващите години и недостиг на средства за възнаграждения на адвокати и на адвокатския съвет в размер на 456 672 лв., се посочва в мотивите към проекта.

Поради нарастване популярността и на националния телефон за безплатна правна помощ (НТПП), за постигане на достъпно, предвидимо, бързо и справедливо правосъдие и за обслужване на нуждаещите се от правни консултации граждани, е заложено за 2024 г. приоритетна цел - подобряване на работата на НТПП.

За да се постигне адекватно заплащане на правната помощ по видове дела и видове правна помощ, което ще удовлетвори интересите на служебните адвокати и гражданите, както и ще стимулира и мотивира адвокатите за подобряване на качеството на правната помощ, се предвижда актуализиране на размера на възнагражденията с установения процент на инфлация, която е общоприет обективен измерител на покупателната способност.

Какви са промените в защита на длъжници от колекторски фирми

Най-ниските възнаграждения (минимумите, въведени с приемането на Наредбата през 2006 г.) ще бъдат увеличени с малко над 100%, а най-високите и последно актуализирани през 2021 г. възнаграждения с 26 %. За останалите ще бъде приложим процентът на инфлацията, съответно изследван към 2009 г. и 2015 г.

Така например се предлага по трудови дела за отмяна на уволнение и за възстановяване на работа, когато искът е предявен самостоятелно – сумата да стане от 100 до 230 лв., а по трудови дела с определен материален интерес - от 150 до 450 лв.

istock
istock

По дела за прекратяване на брак: по взаимно съгласие - от 160 до 230 лв.; по исков ред – 450 лв., като при уреждане на имуществени отношения се заплаща отделно от 150 до 440 лв.

Друга промяна цели да се осигури практическото приложение на новите разпоредби на закона чрез въвеждането на възнаграждение за новите видове правна помощ. Предимството за гражданите при ползването на тези нови правни средства за защита се състои в това, че те благоприятстват достъпа до правосъдие чрез осигуряването на по-бързи и по-евтини начини за защита и при по-малко формалности.

Това са производства пред административни органи от изпълнителната власт, в чиито правомощия е издаването на индивидуални административни актове, засягащи социални права на гражданите, дискриминация, бежански права, потребителски права и др. Тези органи могат да бъдат Държавната агенция за бежанците, Комисията за защита от дискриминация, Комисията за защита на потребителите и други административни органи. Към извънсъдебните органи за решаване на спорове освен изброените спадат и арбитражите за решаване на спорове.

Ползването на тези нови правни възможности е от естество да предотврати внасянето на спора в съда и да спомогне за намаляване на случаите на оспорване по съдебен ред и съдебните дела.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase