Цената на водата трябва да стане двукомпонентна, както е на другите комунални услуги, и това ще бъде по-справедливо за потребителите, каза за БТА инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите (БАВ), който бе сред участниците в Годишната среща на местните власти, която се проведе в Албена.

Неговата позиция беше, че едната от компонентите трябва да бъде постоянна. По думите му тя ще бъде за разходите на ВиК-дружествата за поддръжката на мрежата. По този начин операторите ще имат предвидимост за едни постоянни доходи, с които да разполагат, обясни Иванов. Той уточни, че другата компонента в цената на водата ще е плаваща и ще бъде за разходите на дружествата за осъществяване на услугите, свързани с отстраняване на аварии, заплати, поддръжка на техника и т.н.

 

Ако цената стане двукомпонентна, това ще е по-справедливо и за потребителите, посочи Иванов. Неговият аргумент беше, че операторите имат разходи по поддръжката на мрежата, независимо дали в даден имот живеят хора или не. Собствениците би трябвало да плащат твърдата компонента от цената за всеки имот, който притежават, независимо къде в страната се намира, обясни Иванов. Той допълни, че така общата тежест на експлоатационните разходи на дружествата ще бъде разпределена много по-справедливо между потребителите.

На въпрос как гражданите ще имат гаранции, че дружествата няма да злоупотребяват с плаващата компонента и да я увеличават непрекъснато, Иванов коментира, че това ще бъде задача на регулатора. По думите му Комисията за енергийно и водно регулиране би следвало да има думата и за размера на твърдата компонента. 

Отчитат рекордни загуби на вода

Ако се премине към този начин за образуване на цената на водата, за някои потребители тя ще бъде намалена, допълни Иванов. Според него само за хората с повече имоти услугата ще поскъпне.

Председателят на БАВ допълни, че е наложително да бъде разработена Национална програма за намаляване на загубите от вода. Какви стъпки са нужни, за да спрат разхищенията, е известно от години, но като че ли няма лидер, който да движи нещата напред, в цялата държава, каза Иванов. Той припомни, че се разчита на отделните ВиК оператори да преодолеят проблема със загубите, но качеството на тяхната работа не е еднакво навсякъде, сменят се непрекъснато управители, което също пречи на нормалната им работа.

istock
istock


В момента липсва системен подход, посочи Иванов. По думите му, ако бъде разработена програма с ясно разписани мерки и бъде определен орган, който да следи за тяхното изпълнение, ще се постигне намалява на загубите на вода в цялата страна.

Пари за инвестиции във ВиК сектора има, бе категоричен Иванов. Според него проблемът е с организацията и с качеството на изпълнение на финансираните проекти. Иванов коментира още, че при отваряне на мерки по различните програми, общините вадят готови проекти и кандидатстват, без обаче да е ясно дали са съгласувани с ВиК-дружествата. Ако има една национална програма, нещата ще се подредят, допълни Иванов и подчерта, че само смяната на водопроводи не решава проблема със загубите на вода. 

Измерват ли точно водомерите

Според председателя на БАВ и статистиката със загубите е притеснителна. По официални данни те са 61 процента средно за страната, но това са нереалистични числа, защото няма реално измерване, посочи Иванов. По думите му измерването на количествата е от изключително значение, като това трябва започне още от водоизточника. Трябва да се мери на входа на населеното място, после в отделните зони в него, обясни експертът. Според него така ще се придобие ясна представа за пътя на водата, къде "изчезва". Само че това са сериозни инвестиции, такъв тип система се изгражда поетапно и изисква време, допълни Иванов и уточни, че такава модернизация също изисква обща национална програма. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase