В 51 общини в България има режим на водата или общо в 14 области на страната. Това съобщи по време на парламентарния контрол служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.

По данни на Министерството около 111 хиляди жители са засегнати от нарушено водоснабдяване. По обобщените към началото на май данни режим на водата е въведен частично в 7 града. Засегнатите жители са над 24 хиляди. В 172 населени места също има проблем с водоподаването. Засегнатите жители са 87 180, каза министърът.

Всяка седмица в Министерството се получава информация от ВиК операторите на съответните територии за населени места, в които се налага въвеждане на режим на използването на водата за битово-питейни цели, съобщи министърът.

Предлагат помощи за вода да се плащат заедно с тези за отопление

Коритарова изреди няколко възможни решения на проблема в хоризонта на служебния кабинет. Те са: проучване и изграждане на нови водоизточници за резервно съхраняване и водоснабдителните системи на съседни населени места, които да бъдат използвани в моменти, когато това се налага. Основното е изграждане на язовири, посочи министърът. Други мерки са реконструкция и подготовка на резервни водоизточници  за пускане в работен режим при възникнала необходимост, реконструкция и рехабилитация на напорни резервоари, водовземни съоръжения, реконструкция и рехабилитация на довеждащи водопроводи.

istock
istock

Министърът посочи, че в периоди на значително засушаване местната власт трябва да ограничи ползването на питейни води за други нужди.

„Това е неприятна ситуация, която не се приема добре от гражданите, но към настоящия момент това е изход за справяне със засушаването”, заяви Коритарова. 

Управлението на водните ресурси трябва да е водещ приоритет на всички институции, смята тя. „Ние сами не можем да се справим с проблема, необходими са огромни средства за инвестиция в ВиК инфраструктурата”, изтъкна Коритарова, като допълни, че става дума не само за довеждаща инфраструктура, но и за изграждане на язовири, на модерни напоителни системи. Тя напомни, че за последните 30 години има само два изградени язовира.

Ще има ли нова цена на водата

Според Коритарова към настоящия момент най-бързият начин за решаване на ситуацията е използване на Инвестиционната програма за общинските проекти, по която може да бъде рехабилитирана и изградена ВиК инфраструктура в съответните населени места. Визията на Министерството е за глобално решаване на проблема чрез изграждане на нови водоизточници, а именно язовири на територията на страната, подчерта министърът.

В отговор на уточняващ въпрос Коритарова посочи, че е добре общините да приоритизират проектите си, за да може част от средствата, предоставени по Инвестиционната програма на общините, да отиде за възстановяване и рехабилитация на ВиК инфраструктурата. По думите на министъра това ще позволи ресурсите на ведомство да бъдат насочени към израждане на нови водоизточници.

istock
istock


„Проблемът е всеобхватен, многоинституционален и трябва заедно да намерим начин за решаването му”, заяви Коритарова. 

Относно изпълнението на дейностите по Плана за възстановяване и устойчивост тя заяви, че те се изпълняват в срок и допълни, че това е другата възможност за реализиране на програма във водния сектор. Но изтъкна, че сред първите задачи на следващия ресорен министър трябва да е изготвянето на дългосрочна стратегия в тази област.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase