През септември 2024 г. чуждестранните посещения в България са се увеличили с 4.6% спрямо същия месец на предходната година, достигайки 1 261.7 хил., според данни на Националния статистически институт.

Ръст е отчетен при всички основни цели на пътуванията – служебни (+9.2%), почивка и екскурзия (+7.1%) и други цели като гостуване, обучение и културни събития (+1.3%). Транзитните преминавания са били 33% от общия брой посещения.

Гражданите на ЕС съставляват почти половината (48.6%) от чуждестранните посещения, като най-много посетители са от Румъния, Германия, Гърция и Полша. Посещенията от други европейски страни са 40.6%, като Турция води със значителен брой посещения (209 хил.). Най-голяма част от посещенията са с цел почивка (46%), следвани от други цели (44.3%) и служебни посещения (9.7%).

Как да резервирате по-евтин билет за самолет

Пътуванията на български граждани в чужбина също са нараснали с 5.2%, достигайки 858.6 хил. през септември. Най-често българите са посещавали Гърция, Турция, Сърбия, Румъния и Германия, като най-много пътувания са били с цел почивка (43.8%), следвани от други цели (40.8%) и служебни пътувания (15.4%).

istock
istock

Данните показват устойчива тенденция на увеличаващи се туристически потоци както на чуждестранни туристи в България, така и на пътувания на български граждани зад граница. Ръстът от 4.6% на чуждестранните посещения, особено на тези с цел почивка (+7.1%), е положителен индикатор за туристическия сектор в страната. Това вероятно отразява подобрените условия за туризъм и възможното възстановяване на интереса след пандемията. По-високият ръст в пътуванията с цел служебни ангажименти (+9.2%) предполага съживяване на бизнес контактите и конференциите, което може да е свързано с възстановяването на бизнес дейности в България.

Колко ще ни струва да посрещнем Нова година при съседите

Относителният дял на посещенията от страни в ЕС (48.6%) и Турция (40.8% от групата „Други европейски страни“) подчертава значението на тези региони за туристическия поток в България. Румъния, Германия и Турция заемат водещо място сред посетителите, като румънските граждани водят сред ЕС посетителите, а турските - сред останалите европейски страни.

При пътуванията на българи в чужбина се наблюдава силно предпочитание към съседни държави, което показва стабилен интерес към кратки международни пътувания, вероятно заради географската близост и разнообразието от възможности за туризъм и пазаруване в тези страни. Този ръст в пътуванията (+5.2%) също е воден от увеличените екскурзии и почивки (+10.5%), което вероятно показва нараснало доверие и търсене на почивки в чужбина.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase