Ръст на пътуванията на българските граждани в чужбина, но и на посещенията на чужденци у нас през месец май 2024 г. отчитат данните от Националния статистически институт, съобщава БНТ. Сравнението е спрямо същия период миналата година.

Къде извън страната пътуваме най–често и от кои държави ни посещават?

Пътуванията на български граждани в чужбина през май 2024 г. са 808.3 хил. - или с 4.6% повече от май 2023 г. Регистрирано е увеличение на пътуванията за почивка и екскурзия - с 13.8%, със служебна цел - с 2.8%, докато тези с други цели - гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия намаляват с 2.4%

Данните показват, че през тази година и до месец май най-малко българи са пътували зад граница през февруари.

Как да намерим изгодни полети това лято

Най-голям брой пътувания на български граждани са осъществени към: Турция близо 215 хил., като повечето хора пътуват към южната ни съседка с така обозначените други цели - гостуване, обучение и посещение на различни мероприятия. На второ място е Гърция с 189,4 хил. пътувания на български граждани, като основно тя е предпочитана дестинация за екскурзии и почивки. На трето място е Румъния със 70.8 хил. пътувания, като за нея няма открояваща се цел сред трите - поравно се разделят процентите на пътувания с цел почивка, командировка и гостуване. Следващи в класацията като най-посещавани страни от българите са Германия, Република Северна Македония, Италия, Австрия, Испания и Франция.

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с други цели - 41.0%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 40.4%, и със служебна цел сме пътували най-малко през май - 18.6%.

istock
istock

ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ У НАС

През май 2024 г. посещенията на чужди граждани в България са 992.4 хил. Това е с 6.6% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Регистрирано е увеличение на пътуванията по всички наблюдавани цели. Транзитните преминавания през страната са 35.4% от всички посещения на чужди граждани в България.

Най-много посещения в България са реализирали гражданите от: Румъния - 220.8 хил., като предимно пътуванията са били с цел гостуване, обучение или посещаване на различни мероприятия, на второ място са пътуванията у нас от Турция близо 172 хил., а на трето от Гърция със 122.4 хил. пътувания. Следващи в класацията са Украйна, Германия, Сърбия, Обединено кралство, Република Северна Македония, Полша и Франция.

При разпределение на целите ситуацията е сходна като при пътуванията на българите в чужбина. Отново преобладава делът на посещенията с други цели - 47.9%, следвани от посещенията с цел почивка и екскурзия - 38.1%, и със служебна цел - 14.0%.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase