Туристическият сезон започна и много хотели по Северното Черноморие вече посрещат първите си гости. Колко ще струва почивката на море, това е въпрос, който си задаваме всички преди сезона на отпуските. От бранша казват, че поскъпването не е голямо, а съотношението качество – цена прави офертите конкурентни спрямо тези на южните ни съседки.

Туристическите пакети по Северното Черноморие това лято са поскъпнали между 3 и 15 на сто спрямо миналата година. От бранша казват, че това се дължи увеличените разходи. По-голям ръст в цените на нощувките има през юли и август. Има и хотели, в които офертите се доближават до миналогодишните.

"Просто пазарът не може да поеме по-високи цени. От началото на юни до към 20-25-ти са 43 евро на човек на ден ол инклузив. После вече стават 51-53 евро за юли и август. Най-трудно ни е да ценообразуваме, тъй като не знаем коя цена до кога ще бъде актуална", коментира Стела Деянова – хотелиер пред БНТ.

За седмична почивка по нашето Черноморие тричленно семейство ще трябва да плати между 2000 и 7000 лева, в зависимост от категорията и местоположението на хотела.

"Има голямо разнообразие. Ол инклузив е най-предпочитаната оферта, защото при нея туристът може да си пресметне точно колко ще му струва почивката", посочи Стоян Маринов.

istock
istock

Малко по-скъпа е почивката в южните ни съседки.

"За една нощувка високия сезон, ол инклузив, цената за един човек е 100 евро, там е от порядъка на 120-125, дори и 130 евро. Тоест означава, че там завишенията са по-високи", каза още Маринов.

С 25% са скочили ранните резервации за почивки в Гърция

Най-примамливи са офертите през юни. Свободни места все още има, казват хотелиерите. Цените са два пъти до три пъти по-ниски, отколкото през високия сезон - юли - август. Предлагат се и много бонуси от порядъка на безплатни спа услуги и безплатни трансфери за тези, които пристигат индивидуално.

Не това обаче е причината семейството на Слава Кенет от Норвегия да организира почивката си в България. "Страната ви е много красива. През последните 10 години всяко лято сме тук. Цените постепенно се повишаваха през годините, но точно тази го усещаме най-силно, може би защото норвежката крона поевтиня", каза Кенет.

istock
istock

Това лято от бранша очакват малък ръст на туристите спрямо миналата година. Повече летовници ще има от Полша, Чехия, Словакия, Германия и Великобритания.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase