Мнозина от нас мечтаят да се преместят и наемат вила на плажа или апартамент в курорт за месеците юни, юли и август. Но не е случайно, че тези мечтани летни месеци съвпадат с високия ценови сезон.

Къде можете да осъществите летните си мечти в Европа, без да опразните банковата си сметка?

Вижте кои са най-достъпните места за живеене в Европа през лятото, според потребителите на форума r/travel на Reddit, цитиран от Еuronews.

Излежаване на слънчевия адриатически бряг в Будва, Черна гора

Искате лято край морето? Насочете се към Будва в Черна гора за слънчеви адриатически плажове, чаровен средновековен стар град и евтини цени - с месечни наеми, започващи от около 700 евро на месец през високия ценови сезон, според потребител на Reddit.

Къде в Европа почивките са най-евтини

За тези, които не могат да си позволят да вземат цялото лято почивка от работа, има различни споделени работни пространства (coworking spaces) в града.

Когато не работите, разгледайте тихите заливи на плажа Галия, на 20 минути с кола от града, или се отправете на 40 минути северно към Котор - рай за любителите на котки с зашеметяващи гледки към залива Котор от върха на средновековна крепост.

istock
istock

За да избегнете тълпите край морето, потребител на Reddit препоръчва да се насочите към планините на Черна гора.

Варовиковият масив Дурмитор в северозападната част на страната е популярен с пешеходния си туризъм, каньони и ледникови планински езера. Намерете по-тихи и по-евтини алтернативи в близкия каньон Пива в Плужине или се отправете на юг към Скадарското езеро близо до албанската граница, препоръчват дигиталните номади. 

Как да намерим изгодни полети това лято

Прекарайте лятото си, работейки край езерото в Охрид, Северна Македония

Северна Македония не е на радара на повечето пътешественици - и това я прави перфектната страна за евтино лятно бягство. Цените са по-ниски от по-популярни дестинации като Испания и Италия и краткосрочният наем на апартамент е удачен избор. 

Не сте сигурни относно посещението на вътрешната част в най-горещото време на годината? Пътешествениците обичат града край езерото Охрид, където можете да се излежавате на плажове - или дори да ги направите свое временно офис пространство.

Ако предпочитате по-професионална обстановка, насочете се към някое от споделените работни пространства в града, които са добре оборудвани за дистанционни работници.

„Охрид има супер добро време, не толкова горещо лято - около 30-35 градуса максимум през деня - и по-хладни нощи, така че можете да спите добре без климатик“, казва потребител на Reddit. Други плюсове включват „евтината храна“, „добрия интернет“ и оживения нощен живот.

istock
istock


Юли и август са перфектните месеци за посещение на Охрид, тъй като градът оживява с Охридския летен фестивал, който представя македонския фолклор в музика и танци.

 Германците предпочитат България пред Малдивите за почивка

„Охрид е моето любимо най-евтино място в Европа със сигурност“, казва друг потребител на Reddit. За още по-евтини краткосрочни наеми, насочете се на изток към Битоля за неокласическа архитектура, кафе култура и апартаменти за само „200 евро на месец“.

Спестете пари с градска почивка край река в Белград, Сърбия

Изборът на град пред крайбрежна локация е един от най-добрите начини да поддържате бюджета си под контрол - особено ако планирате лятна почивка в последния момент.

В Белград, столицата на Сърбия, можете да намерите месечен наем на апартамент за 380 евро.

istock
istock

Летните температури се добри, което означава, че можете да хванете слънчеви лъчи, докато релаксирате край реките Дунав и Сава. Насочете се към бохемския квартал Земун за кафенета край реката, оживени барове късно вечер и лесен достъп до природния резерват Големия военен остров (на сръбски: Велико ратно острво). 

Над 190 000 туристи са посетили Банско тази зима

Бягство в планината в Банско, България

Само на няколко часа южно от българската столица София се намира планинският град Банско, който е най-известен със зимния си ски сезон - но има много причини да го посетите и през лятото.

Разположен в подножието на Пирин планина, градът е вход към туристическите пътеки на Национален парк Пирин. Тук, чисти реки се вият през долини, пълни с цветя и иглолистни гори, дом на вълци и кафяви мечки.

istock
istock

Юли-септември носи разнообразни културни събития и фестивали в Банско, вариращи от кино под звездите до джаз и фолклорни фестивали.

Месечните наеми за стаи през лятото започват от 230 евро, а температурите са топли, но не толкова задушаващи като в столицата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase