Водещата туристическа германска компания обяви фалит. Туроператорът е трети по големина в Европа. В България има летовници, пристигнали с тази фалирала фирма. По данни от Германия 15 000 туристи са планирали да почиват у нас с тази компания.

Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците в „Слънчев бряг“, каза пред NOVA NEWS, че напрежение няма, тъй като броят на тези туристи към момента е малък. Той посочи, че за всички тези почиващи се водят преговори с друг туроператор, който да поеме техните пакети. По отношение на бъдещите туристи Копчев посочи, че в Германия има застрахователен фонд „Пътувания“, от който ще бъдат върнати парите на летовниците или депозитите ще бъдат пренасочени към други компании.

Хотелиери: Бавят визите на работниците от трети страни по морето

Проф. Румен Драганов каза, че няма рискове за българския туризъм заради фалита на германската компания, тъй като процедурата по банкрут е много добре уредена в Германия. Той посочи, че другите германски фирми, с които работи България, в момента не са в опасност. Адвокат Антоан Атанасов от „Активни потребители“ посочи също, че риск от страна на Германия няма.

istock
istock

Драганов каза, че в България трябва да се направи гаранционен фонд за туризма.

„Има пълно неразбиране от страна на българските туроператори, които се занимават с изходящ туризъм, по отношение на това каква трябва да бъде тяхната отговорност и че са длъжни да направят гаранционен фонд такъв, какъвто има в другите европейски страни“, заяви експертът. Драганов каза, че държвата трябва да се ангажира с промяна в Закона за туризма.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase