Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка. Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да е хубава и да отговаря на всичките им очаквания.

Пазарът на туристически услуги е огромен, силно конкурентен и рекламно наситен. На пръв поглед там има за всекиго по нещо, като посока, удобства и цени. 

Дали обаче потребителите на туристически услуги са достатъчно подготвени, за да направят правилния избор. Или вместо това те търсят почивки с по-евтини цени без да отчитат рисковете. Или са готови да тръгнат сами в по-далечни държави без да знаят как да планират и организират такова пътуване. 

Къде предпочита да почива българинът

От друга страна, в България има всичко и никъде другаде няма да открием толкова дълги плажни ивици, топла морска вода и вкусна храна като нашата. Българите обаче, опознаха света и са готови да правят сравнение и избор и на цените и на услугите у нас и в чужбина.

Най-хубавото от всичко е, че всяко лято може да пътуваме в различна посока и да научаваме все повече какво да искаме като туристически продукт.

istock
istock

Това трябва да дава стимул и на вътрешния туризъм, който да се стреми да привлича родните туристи с добри и качествени туристически услуги. Също и да участва в конкуренцията за туристите, които идват отвън, за да почиват в България.

"Има много българи на нашето море, традиционно много от тях предпочитат Южното ни Черноморие", сподели пред БНР Павлина Илиева, председател на Обединение "Бъдеще за туризма".

"Хората избират и Турция и Гърция, като Гърция традиционно през юли и август, в Турция през май и юни, септември и октомври.

Но вече има доста чартърни програми и хората от няколко години предпочитат Испания и Италия, до Сицилия, там също вече има традиции, зависи от финансовите възможности."

Какво да не забравим при пътуване в Германия

Почивките могат да бъдат в различен диапазон и размер - най-скъпо почивката излиза през юли и август - топ сезоните за релакс, ако по-рано планирате, може да се възползвате от отстъпките на хотелите.

"За съжаление за българина все още цената е водеща при избор на почивка, а ние работим точно по това - цената е важна и е фактор, но не трябва да бъде водещата. Точно затова имаме случаи на "изгорели" с резервациите си българи за отдих у нас или в чужбина", каза Илиева, и алармира, че се намираме в един отворен и неконтролиарн пазар и в момента има голям брой от хора, които нямат добри намерения в сферата на туризма.

istock
istock

"Ние като организация сме направили Харта на потребителя, която да се ползва от нашите туристи, където може да се запознаят с правата си като клиенти и какво да очакват от туроператора, за да се повиши културата на пътуващия и да бъде критичен в своя избор, за да не бъдат лъгани", поясни още за БНР Павлина Илиева.

Проверки на границата за нелоялни практики при туристическите пътувания

По думите на Илиева трябва да има контрол над туроператорите или т.нар. Туристическа полиция, която я има в света, ако няма такъв орган, много хора се примават от ниската цена и това им излиза всъщност по-скъпо, заради наличието все още на измами.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase