Европа иска нов подход за нарушителите на пътя. Това е "плашене на гаргите", смята Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.
 
"Най-вероятно. Почти на 90% съм сигурен, защото, ако искаха те можеха да затегнат нещата много по-рано", заяви Георгиев пред БНТ.
 
По думите му чуждите граждани на пътищата в страната ни са оставени "да правят каквото си искат, но за сметка на това стискаме за гушата българите". Смята, че трябва да се промени изцяло системата за налагане на наказанията и събирането на глобите.
 
Владимир Тодоров - председател на УС на Българската асоциация на пострадали при катастрофи също изрази мнение, че желаните промени от страна на Европа няма да са ефективни. "Защото България е като един остров на безнаказаността", пита той.
 
Според Тодоров туристите в България, особено през летния период, са безнаказани в голямата си част. Те карат над допустимата скорост и нарушават правилата, но има практическо затруднение те да бъдат санкционирани.

До 6 месеца затвор и 2000 лева, ако откажете проба за алкохол и наркотици

"Ако направят нарушение и бъдат спрени от патрул, влизаме в една безумна процедура - трябва да го закара до Ихтиман, да намери заклет преводач, който да му преведе. След като му съставят двуезичния акт - той трябва да му бъде връчен. Трябва да намерят началника на районното, който да издаде наказателно постановление. И след като го получи, той може да не плати веднага, а да го обжалва", обясни Тодоров.
 

istock
istock

За разлика от Гърция или Румъния, например, където "нещата за българските шофьори се променят драстично", защото полицаите извън пределите на границите ни, са безкомпромисни. Там се свалят номера, там се взимат шофьорски книжки, казват експертите.
 
Като основен проблем за пътната безопасност, около който се обединиха и двамата, е че контролът не трябва да се извършва физически, а чрез камери.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase