Планираното увеличение на цената за таксиметров превоз в община Пловдив ще бъде в рамките на 10 процента, съобщиха от Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи.

Новите цени все още не са определени окончателно, тъй като в момента тече обществено обсъждане на новата наредба, която ще определя максималните и минималните им прагове. Проектът е публикуван на сайта на Община Пловдив за обществено обсъждане на 17 май.

В проекта е заложено минималната цена да стане 1,19 лева на километър през деня, а максималната – 1,80 лева на км. Нощната тарифа пък трябва да е минимум 1,29 лв./км и максимум 1,90 лв./км. В момента пловдивчани плащат за таксиметрови услуги 1,09 лв. през деня и 1,19 лв. през нощта. 

Шофьори мамят с талони за паркиране

Първоначалната такса след повикване е фиксирана на 1,95 лв. за дневна тарифа и 2,05 лв. за нощна. В старата наредба размерът на таксата за престой е 0,30 лв. на минута. Ако измененията на цените влязат в сила, таксиметровите водачи ще имат правото сами да определят ценоразписа си в рамките на предвидения минимум и максимум. 

istock
istock

По повод предстоящото увеличение на цените за таксиметров превоз от Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи излязоха с отворено писмо, в което опровергават разпространявана информация, според която увеличението на цените ще бъде тройно. 

Привилегировани хора са паркирали безплатно в центъра на София

"Таксиметровите превози няма да поскъпнат тройно. Да, ще има повишение на цената на предлаганата услуга, но ще бъде по-малко от 10 процента", каза за БТА Володя Домашенко, съпредседател на асоциацията. Той допълни, че от 2014 година досега всички искания за увеличение на цените са били отхвърлени, поради което в момента максималните допустими тарифи в Пловдив са по-ниски от минималните в други градове. 

Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи входира до Общински съвет - Пловдив искане за актуализиране на тарифите на таксиметровите услуги на 28 февруари 2024 г., а на 29 април беше проведена среща за съгласуване по това искане. За да влязат в сила новите цени, е необходимо предвидените изменения в наредбата да бъдат гласувани от Общинския съвет. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase