Увеличението на цената на горивата оказа влияние върху интереса към електрическите автомобили, каза днес във Варна управителят на фирма "Експо тийм" Ивайло Жеглов. Неговата компания, заедно с Двореца на кулутурата и спорта в града, са организатори на започналото днес изложение за "зелени" автомобили "Palace Auto Varna 2022 E-Mobility".

Той обясни, че ръстът на интереса към електроавтомобилите е доста сериозен не само в Европа, а също така в Китай, САЩ и това няма как да не повлияе и на нашата страна. Според него продажбите на електрическите коли растат.

Колко струва да карате електромобил у нас

"Те растат и с новите технологии, които се въвеждат в тях. Вече има, включително и на изложението тук, автомобили, които имат пробег до София без зареждане", разказа Жеглов. И допълни, че това са коли с бързо зареждане, като 80 процента от батерията може да се зареди в рамките на по-малко от 40 минути.

Той коментира още, че се очаква при добро стечение на обстоятелствата да има и някаква субсидия за закупуване на електроавтомобили. По думите му такава вече има в Босна и Херцеговина, която няма никакво производство на такива автомобили. В Румъния имат отдавна облекчения, почти всички европейски страни също. Според него субсидията неимоверно помага за продажбата на електроавтомобили. При нас само безплатното паркиране в някои от големите градове е като някаква облага за собствениците на такива превозни средства, каза още той. 

istock
istock

Жеглов коментира, че няма точни данни какъв е делът на електро и хибридните автомобили от автопарка в страната, но според него е далеч от средното за Европа. Той каза, че в страната вече има и немалък пазар на електрически автомобили втора употреба.

Все по-малко се купуват бензинови коли

Според него най-големият проблем за увеличаване на използването на хибридни и електрическите автомобили е комбинацията между цената им и липсата на инфраструктура. Той смята, че зарядните станции не са толкова мощни, че да има бързо зареждане. Бензиностанциите например от София до Варна не са оборудвани с такива мощности, че да могат да поемат по-бързо развитие на продажбите на електроавтомобили, каза Жеглов и обобщи, че инфраструктурата се оказва сериозен проблем.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg