В събота от Агенция „Пътна инфраструктура“ предупредиха, че може да се стигне до въвеждането на винетки за преминаване по Софийския околовръстен път. Причината - задължения по договор за поддръжката на републиканската пътна мрежа.

АПИ отправят и критики към Столичната община, че пет месеца не се решава проблемът с надлеза при бул. „България“. От своя страна кметът Васил Терзиев обвини, че държавни институции се използват за политически цели.„Въвеждането на винетки е хипотеза. Надявам се, съвместно със Столичната община да решим този проблем възможно най-бързо и да подпишем споразумение за тези винетки“, заяви председателят на УС на АПИ Йордан Вълчев пред Нова телевизия.

Причината за острия тон между институциите, по думите на Вълчев, е отказът на СО да подпише споразумение за поддържане на участъците от републиканската пътна мрежа, които са в границите ѝ. „А има такова подписано, например, с Община Варна“, поясни той.

Оставаме без винетка заради грешка

Заместник-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев заяви, че за използването на републиканската пътна мрежа на територията на Столичната община не се дължат винетки. „Общината в момента има сключено споразумение за текуща поддръжка на републиканската пътна мрежа. Предприели сме необходимите действия по обследване на състоянието на моста“, каза зам.-кметът.

винетка
винетка

„Изключването на таксите важи за урбанизирана територия, а СО има пътища, които са извън нея“, отвърна Вълчев.

Зам.-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев отбеляза стъпките, които следват, за да се укрепи надлезът при бул. „България“. Той уточни, че до средата на октомври съоръжението ще бъде ремонтирано и готово. 

Повече гледайте във видеото.