Министерство на транспорта предложи промени в Наредба № Н-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, след като редица автомобили не успяха да минат технически преглед и автомобилите им бяха спрени от движение.
 
Сега наредбата неизправностите на автомобила, свързани със съдържанието на емисиите в отработените газове и оборудването за контрол на емисиите, монтирано от производителя се класифицират като опасни. Съгласно чл. 37, ал. 4 от наредбата при установяване на опасни неизправности временно се отнема регистрацията на неизправното превозно средство, като то не се допуска да се движи по пътищата, отворени за обществено ползване. Отговорността за преместването на превозното средство до място за отстраняването на констатираните неизправности е вменена на водача на превозното средство.
 
Неизправностите, свързани с емисиите в отработените газове, не засягат пряко пътната безопасност и в тази връзка спирането им от движение създава сериозни затруднения и финансова тежест за водачите и собствениците на такива автомобили, тъй като те нямат възможност свободно да придвижат моторните превозни средства до мястото за отстраняване на констатираните неизправности, а следва да използват специализирани превозни средства, пише в мотивите към проекта.
 
За това се предлага тези неизправности да се класифицират като значителни, а не като опасни.


С предложените промени ще се даде възможност на собствениците им да могат да се движат по пътищата за определен период от време, в който те да могат да бъдат отстранени и превозното средство да бъде представено за извършването на нов технически преглед.

Гвоздейков: Колкото по-добре поддържаме автомобила, толкова по-малко проблеми ще имаме на техническия преглед

Сега наредбата предвижда този срок да бъде до 14 дни от прегледа, при който са установени значителни неизправности на превозното средство. Този срок, предвид постоянно нарастващия брой на регистрираните превозни средства у нас, нарушените вериги за доставка на резервни части и ограничените възможности за достъп до сервизи, се явява недостатъчен и много собственици. В тези случаи след отстраняване на неизправностите превозното средство се подлага на пълен периодичен преглед за проверка на техническата му изправност, с което се създава допълнителна финансова тежест за собствениците на такива превозни средства.
 

С цел да се избегне периодът, в който превозното средство може да се придвижи до място за отстраняване на констатираните неизправности, се удължава от 14 дни на 30 дни.
 
Приемането на проекта на наредба няма да окажа негативно финансово въздействие, както за водачите и собствениците на превозни средства, така и за лицата, притежаващи разрешение за извършване на периодични прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства. За прилагането на промените в Наредба № Н-32 ще е необходимо актуализиране на информационната система за електронно регистриране на извършените периодични прегледи на ППС.

Същото ще бъде извършено в рамките на текущата поддръжка на системата, като за тази цел няма да бъдат необходими допълнителни финансови или други средства, тъй като в сключения договор за поддръжка на системата е предвидена клауза, че при промяна в нормативната база ще бъде направено подобрение на функционалностите й, което ще се осъществи в рамките на финансовия ресурс на договора и утвърдения бюджет на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за годината.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase