Почти 24% по-ниски цени на билетите за самолет тази есен отчита една от туристическите агенции.

Най-популярната дестинация е Барселона, следвана от Виена, Бари, Париж и Милано
, показват данни на платформата Vola.bg. Данните сочат още, че този сезон все повече хора заменят кратките почивки с по-дълги пътешествия, прекарвайки почти два пъти повече време на почивка в сравнение с миналата година. Есента се счита за един от най-добрите моменти за резервиране на почивка.

Приятните температури и спокойната атмосфера, без тълпите, типични за пиковите периоди, превръщат този сезон в идеален за градски разходки и нови преживявания.Благодарение на по-ниските цени на самолетните билети, с тарифи от едва 36 евро от София до Бари, и по-достъпните хотелските цени в сравнение с летния сезон, есента предлага невероятна възможност за нови, по-бюджетни пътувания.

Aвиокомпания пуска годишен абонамент за неограничен брой полети

С 38% по-ниски цени на самолетните билети в сравнение с миналия октомври, българите също така избират да се наслаждават на по-дълги ваканции, средно по 6 дни, докато откриват нови хоризонти.
 
Експертите разкриват няколко тайни за пътуване на най-добрите цени. За до 60% по-ниски цени на самолетни билети, те препоръчват запазването им между 30 и 45 дни преди пътуването. За още по-големи намаления, те съветват да помислите за полети извън най-натоварените часове, от 8:00ч до 21:00ч, както и за необикновени маршрути, предоставени от полетите с прекачване.

istock
istock

Сред най-любопитните данни от проучването за сезона са, че най-популярна дестинация за “соло” пътувания: Барселона, а най-популярна дестинация сред двойките - Милано.

Най-популярни дестинации за семейни и групови екскурзии са Бари и Барселона. 72% от българите избират да пътуват само с ръчен багаж. Все повече резервации се правят с излитане от областни летища (Варна, Бургас, Пловдив) -  9,52% през есента на 2024г, спрямо 1,98% през пролетта на 2024 г.

В допълнение, туристическата платформа отчита, че докато през 2024 г. българите предпочитаха да правят предимно соло самолетни резервации, тази година преобладават резервациите за двама и повече души, превръщайки есенните пътувания в споделени преживявания с приятели и семейства.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase