Преходът от автомобили с вътрешно горене към електромобили в Германия върви бавно, а мнозинството жители на страната се въздържат да заменят стария си традиционен автомобил с електрически, сочи проучване на застрахователната компания "Хаш У Ка Кобург" (HUK Coburg), цитирано от ДПА.

Според доклада едва 3,9 на сто от частните собственици са преминали на електромобил през третото тримесечие на годината. В периода юли-септември ръстът на частните електромобили бележи скромните 0,1 на сто до 2,9 на сто.

Какви бонуси дават за покупка на електромобил

"Хаш У Ка Кобург" застрахова около 14 милиона автомобила в Германия и е водещ автозастраховател в страната.

Според дружеството преходът към електромобили през настоящата година е спаднал до нивата от 2021 г., най-вече заради решението на правителството в Берлин да прекрати програмата за субсидиране на покупките им.

istock
istock

Данните да компанията показват, че около една трета от досегашните собственици на електромобили са избрали да ги заменят с автомобили с вътрешно горене, което повдига фундаментални въпроси относно възприемането им като реална алтернатива.

Почивка в Европа с електромобил - възможно ли е

Според "Хаш У Ка Кобург" малко вероятно е Германия да постигна заложените цели и до 2030 г. по пътищата на страната да се движат 15 милиона изцяло електрически коли.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase