През първото полугодие на 2024 година България е страната с най-голям годишен ръст на регистрациите на нови автомобили в сравнение с първите шест месеца на миналата година. Това показва справка на БТА в база данните на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA).

През периода януари-юни 2024 г. новорегистрираните автомобили в страната ни, без значение от типа на агрегата, чрез който са задвижвани, се увеличават с 30,8 процента на годишна база, според публикуваните днес от асоциацията данни. Това означава, че през първото шестмесечие на годината у нас са регистрирани 23 047 нови автомобила, при 17 616 регистрации през същия период на 2023 г.

Вижте новите системи за сигурност, които вече са задължителни за колите

За сравнение, през първите шест месеца на 2023 г. новорегистрираните автомобили в страната ни нараснаха с 21,3 процента на годишна основа, което отреждаше 12-о място на България по увеличение на новите автомобили.

istock
istock

Данните за първото полугодие на 2024 г. нареждат България на първо място по годишен растеж на регистрациите на нови автомобили в ЕС, като след нас остават Полша (+16 процента), Кипър (+15 процента) и Хърватия (+14,5 процента).  

С най-голям годишен спад на регистрациите в ЕС през януари-юни са Финландия (-16,5 процента), Естония (-16,2 процента), Латвия (-12,7 процента) и Швеция (-5,9 процента).

Само през юни 2024 г. родните регистрации на нови автомобили са достигнали 4110 броя, или с 8,4 процента повече, отколкото през същия месец на миналата година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase