София планира да увеличи туристическия данък. Промяната е предложена на заседание на консултативния съвет по въпросите на туризма към Столична община, съобщи Bgtourism.bg.
 
Туристическата такса в София е без промяна през последните 13 години и е направо символична на фона на редица европейски дестинации, които през последните години повишиха този налог.
 
У нас той е включен в цената на нощувката в хотели, къщи за гости или апартаменти за краткосрочно наемане. В много градове по света местните власти са решили туристите да заплащат туристическа такса отделно от цената за настаняване. 

Венеция вдига входната такса за туристи от догодина

Предвижда се от догодина туристическият данък в София да бъде увеличен по следния начин:
 
- от 1.20 лв. на 3 лв. на нощувка в хотели с 5 звезди,
 
- от 1 лв. на 2.50 лв. на нощувка в хотели с 4 звезди,
 
- от 0.80 лв. на 2 лв. на нощувка в хотели с 3 звезди,
 
- от 0.40 лв. на 1.50 лв. и 1 лв. за нощувка в места за наставяване с 2 и 1 звезда.

 
Предстои обществено обсъждане на новите размери на таксата, които да влязат в сила от 1 януари 2025 г.
 

istock
istock

“Нашата основна задача е средствата от туризъм да отиват за туризъм, както и да се харчат прозрачно. Планираме информационни кампании и срещи с хотелиерите, за да ги запознаем с нашите намерения, да подобрим комуникацията помежду си и заедно да обсъждаме добрите идеи за развитието на столицата като туристическа дестинация”, коментира новият директор на ОП „Туризъм” в София Антон Пенев.
 
Приходите от туристическия данък в София са над 2,3 милиона лева през 2023 г., когато бе отчетен 20% ръст на посещенията спрямо предпандемичните нива. За полугодието на 2024 г. София отбелязва 6% ръст на туристите спрямо същия период на 2023 г. и 4% ръст на нощувките. Очаква се предстоящото планирано увеличение на туристическия данък вече да генерира 5,6 милиона лева.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase