Цената на златото днес се повиши до рекордните 2700 долара за тройунция. Това стана на фона на продължаващото търсене на ценния метал в глобален мащаб заради политическата нестабилност в редица региони, предаде Си Ен Би Си.

Очаква се златото да се търгува на цени между 2500 и 2800 долара през идните месеци, посочват анализатори към консултантската агенция Би Ем Ай (BMI). Те посочват, че основен фактор, на който се основава прогнозата им, е глобалното напрежение, провокирано от продължаващите военни конфликти в Украйна и Близкия изток.

Златото се приема за актив, чрез които инвеститорите могат да защитят парите си във времена на геополитическа нестабилност, отбелязват експертите.

Защо нараства интересът към инвестията в злато

Друг фактор, за който се смята, че подкрепя поскъпването на ценния метал, е промяната на паричната политика на водещите централни банки към понижаване на основните лихвени проценти. 

istock
istock

На този фон днес цената на златото достигна до 2724 долара за тройунция към 14:53 ч. българско време. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase