Ново проучване на данни разкрива европейските страни, които искат да спестят най-много пари, като Дания заема първото място.
 
Проучването, проведено от банковите експерти Finansvalp, анализира 43 европейски държави въз основа на това колко пъти всяка използва в Google термин, свързан със спестяване на пари и банкиране.
 
Данните включват 681 ключови думи, като „здравна спестовна сметка“, „спестовна сметка в danske bank“, „как да започнете да спестявате пари“, „nordjyske bank“ и „най-добрата банка за спестовна сметка“.
 
След това беше добавен броят на търсенията за всеки термин през последните 12 месеца, за да се получи обща сума за всяка държава. И беше сравнено с населението, за да се изчисли броят на търсенията на 100 000 души.
 
Дания е страната с най-голямо спестяване на пари в Европа, търсейки в гугъл термини, свързани с банки за спестяване на пари, средно 29 710 пъти месечно на 100 000 души.
 
Най-популярните думи за търсене в Дания са „Danske Bank“, „високодоходна спестовна сметка“ и „Syd Bank“.
Исландия е втората страна по спестяване на пари, генерирайки средно 14 586 месечни търсения на 100 000 души.
 
Най-популярните думи за търсене в Исландия включват „Arion Bank“, „здравна спестовна сметка“ и „Chase Bank“.
 
Гърция е третата страна в Европа, която иска да спести най-много. С общо 4515 месечни търсения на 100 000 души, „Alpha Bank“, „спестовна сметка“ и „Piraeus Bank“ са сред водещите думи за търсене.
 
Обединеното кралство е четвъртото, което търси намаляване на разходите, с общо средно 9880 месечни търсения на 100 000 души.
 
Най-популярните думи за търсене в Обединеното кралство включват „Lloyds Bank“, „най-добра спестовна сметка“ и „Tesco Bank“.

Повишава се нивото на спестовност на домакинствата в еврозоната

Германия се нарежда на пето място с общо 9 595 средномесечни търсения на 100 000 души, като водещите думи за търсене включват „Deutsche Bank“, „здравна спестовна сметка“ и „Consors Bank“.
 
Челната десетка на страните допълват Норвегия, Холандия, Швеция, Полша, Финландия.  България е на 22-ро място с 2360 търсения.

Finansvalp
Finansvalp

„Най-добра спестовна сметка“ е най-популярната дума за търсене в Европа със средно 116 798 търсения на месец.„Спестовна сметка“ е втората по популярност, със средно 54 982 месечни търсения.
 
Следван от „спестовна сметка с висока лихва“ на трето място със средно 47 155 месечни търсения, „най-добри лихвени проценти за спестовна сметка“ със средно 31 884 търсения и „лихвени проценти за спестовна сметка“ с 22 755 на месец.
Deutsche Bank е най-популярната и не е само европейска банка, но има глобално присъствие. Банката получава средно 5,9 милиона търсения на месец.
 
Lloyds Bank е втората по популярност. Основана в Обединеното кралство, компанията получава средно 2 милиона търсения на месец.
 
Commerz Bank, частна банкова компания със седалище във Франкфурт, е третата най-популярна със средно 1,6 милиона търсения на месец.
 
Danske Bank се нарежда на четвърто място със средно 1,2 милиона търсения на месец, а Rabo Bank, базирана в Холандия, е пета по популярност, с 1,1 милиона търсения средно на месец.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase