Тази година българите ще работят до 4-ти май, за да попълнят държавната хазна. Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си.

Датата показва кога заплануваните приходи в държавния бюджет ще бъдат изпълнени, ако всичко изработено бъде моментално изземвано от държавата. Изчислението е на Институтът за пазарна икономика.

Откакто се прави тази сметка, денят настъпва все по-рано, но това не означава, че получаваме повече данъчна свобода от провителството, коментира Десислава Николова - главен икономист в института:

"Тук основна роля играят и ефектите от кризата върху българската икономика. Приходите в бюджета, вследствие на кризата, намаляха драстично. През последните две години бяха по-малко от заложените и заплануваните от правителството и затова този ден се измести по-напред във времето. Ако този ефект не се вземе предвид, бихме могли спокойно да кажем, че намесата на държавата в джобовете на населението не се е променила значително през последните години и държавата продължава да изземва значително количество ресурс под формата на данъци и квазиданъци".