Около 100 лв. ще ни излезе празничната трапеза за Гергьовден, показа проверка на Дартс нюз. В тази цена влиза всичко най-необходимо за вечерята на 4-5 души.
Агнешкото месо е най-скъпото от менюто за този ден, като то варира от 10 лв. за килограм до 17-18 лв. в зависимост дали е внос или родно производство. Някои домакини пък избират да заменят агнешкото със свинско, което е значително по-евтино. Килограм свинско месо излиза на места от 6-7 лева до 10.
За салата ще се бръкнем средно с десетачка, ако в нея включим домати и краставици, които поскъпват заради празниците, разказаха търговци. Средно един килограм домати варира от 3 до 6 лв., зелената салата - от 4 до 6 лв. за брой и краставиците от 4 до 7 лева за килограм.
Ако искаме да направим и традиционна агнешка чорба и дроб сарма, ще дадем още между 15 до 20 лв, тъй като само за супата ще трябват чревца, дробчета, сърца и зеленчуци. Дреболии и ориз са необходими за дроб сармата, а само булото е 5 лв.
Алкохолът пък не поскъпва значително за празника. Бутилка вино излиза средно 13-15 лв. "Хората предпочитат да отидат на почивка, макар и за един ден, вместо да дадат 100 лева за една вечеря", разказват още търговците.
Коментари
3