Законът за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, обнародван в ДВ бр. 8/26.01.2024 г., предвижда, че всяко открито заседание на общинския съвет следва да се излъчва в реално време в интернет чрез уеб сайта на общинския съвет или на общината, като записите от заседанията да се съхраняват на съответния уеб сайт.

Всички общини в страната са поставени пред предизвикателствата да осигурят онлайн видео излъчване на всички открити общински заседания, онлайн видео излъчване на заседания на общински комисии, да поддържат видео архив от всички заседания и да ги осигурят достъпни на собствените си уеб сайтове. Едновременно с това сроковете за реализация са много кратки, не е предвидено финансиране на държавно ниво, а множество от общините не разполагат с подходящи ИТ кадри.

Българската компания Еволинк, известна със своята платформа за онлайн видео стрийминг и експертиза в областта, се зае да разреши тези предизвикателства. Компанията си постави за цел да предложи цялостно решение, което да е напълно автоматизирано, лесно за използване, да не изисква смяна на сайта и хостинга на община, да няма нужда от ИТ експерти на място, да позволява ползването на най-широк кръг налична видео техника, да се базира на вече утвърдилата се стрийминг платформа на Еволинк и да съответства на регулациите и GDPR. Най-вече решението да бъде изключително икономично и да не натоварва прекомерно общинските бюджети.

Специализираната видео платформа за общински заседания и комисии на Еволинк заработи през месец април. Само с три стъпки всяка община ще може да стартира онлайн излъчвания на живо на заседанията на Общинските съвети и комисиите и да поддържа видео архив на сайта си.

Според Светослав Христов, Председател на СД на Еволинк и Продуктов мениджър на видео стрийминг услуги: „Предизвикателството пред компанията ни в конкретния случай беше да разработи комплексно решение, което освен всичко да бъде интуитивно и автоматизирано, така че да може да бъде управлявано от хора без компетенции в ИТ сферата, както и да бъде на приемлива цена без да товари бюджета на общината с разходи, което не са били предвидени.

Понастоящем компанията активно прави демонстрации пред представители на общините в България, като предизвиква огромен интерес именно заради лекотата на прилагане и икономичността на решението. Чрез услугата на Еволинк десетки общини вече имплементират онлайн излъчвания в своите сайтове.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase