Повече от половината фирми у нас не смятат да наймат работници в близките 6 месеца. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетоста, в което са участвали близо 1200 компании.

От тях 20% планират да намалят броя на служителите си през следващата половин година. Други 24% не са сигурни дали ще разширяват или ще свиват разходите си. И само 24% от анкетираните казват, че планират да наемат нови работници и служители при следващите 6 месеца.

"Определено това проучване е с най-неблагоприятни резултати откакто го правим от 2021 година. То се провежда на всеки 6 месеца и искам да отбележа, че то е проективно. Т.е. ние отправяме запитване към работодателите дали имат намерения да назначават или да уволняват служители или планират да запазят екипа си какъвто е в момента. Забелязваме в последните някои години, че има все по-голям процент от такива, които не са сигурни, което е вследствие на случващото се в политиката". 

Това обясни в студиото на „Здравей, България” Надя Василева от Българска конфедерация по заетостта.Докъде ще стигне спорът за минималната работна заплата у нас

istock
istock

По думите ѝ коефициентът на заетост, който се измерва, тоест разликата между хората, които се назначават и тези, които се уволняват, е намалял 4 пъти за шест месеца.

"Това е драстична разлика. Това означава, че компаниите не са сигурни какво ще се случва в следващите 6 месеца и затова задържат своите намерения за назначаване, въпреки че има много отворени работни места", подчерта тя. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase