Зачестяват измамите за работа на българи в чужбина, предупреждават от Главната инспекция по труда.

Българското посолство в Стокхолм алармира за значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени български граждани, които са получили обещания за работа в Швеция.

В съобщение от посолството се отбелязва, че безработни лица, най-често с нисък социален и образователен статус, пристигат в Швеция по покана на приятели или чрез обяви в интернет с обещания за работа в строителството или за бране на горски плодове срещу нереално високи заплати. Веднъж в страната, те са принудени да работят при крайно тежки условия на живот с много ниско или никакво заплащане.

Нарушения при сезонна работа в чужбина

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) използва повода да напомни на търсещите работа в чужбина, че независимо от начина на заминаване, те трябва да тръгват от България с писмен документ, в който са уговорени условията на труд и заплащане, като възнаграждението, работното време, полагаемият отпуск и други.

istock
istock


Сигурен признак за измама е искането на различни видове такси за намиране на работа, които не трябва да се събират.

За зачестили такива измами се съобщава с грама и от българското посолство в Отава. Според информацията, чрез обяви в социалните мрежи частни посредници искат от кандидати за работа в Канада такси за извършване на различни административни дейности. Част от измамата включва и предоставянето на фалшиви документи, които приличат на издадени от канадска институция, след което събирането на такси продължава и за други дейности без реално заминаване.

Промени за българите, работещи в Германия

В съобщението се подчертава, че канадските власти напомнят, че работодателите, които желаят да наемат чуждестранни работници, провеждат интервюта без да събират предварително никакви такси. Те получават разрешение за наемането им под формата на административен акт.

Други признаци за измама при предлагане на работа в чужбина включват настояването комуникацията да се води само онлайн или извън офиси, предоставяне на услуги без лиценз от фирми посредници или предприятия, осигуряващи временна работа, сключване на трудови договори с командироващ работодател, който няма съществена идентична дейност в България, а веднага командирова в чужбина, както и липса на документи, свързани със законосъобразното осигуряване на заетостта.

Как да не ни измамят при работа в чужбина

Такива документи според начина на изпращане са посреднически договор, трудов договор с предприятие, осигуряващо временна работа, договор с работодател в приемащата държава или с командироващ работодател у нас, с когото трябва да бъде сключено и споразумение за командироване.

istock
istock

Ако търсещите работа сключват договор директно с работодател в приемащата държава, правомощията на Българската инспекция по труда са ограничени до подаване на сигнали до компетентните контролни органи там. За целта е необходимо потърпевшите да предоставят достатъчно информация за идентифициране на местния работодател и мястото, където е извършена работата, която често липсва в сигналите.

Полезна информация и помощ

Повече информация за правата на българските работници и служители в чужбина е публикувана на сайта на Агенцията: https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/term/423/node/12998.

По проект „Контрол на командированите лица“ Инспекцията по труда е създала въпросник за самооценка, с който може да се провери дали командироването има признаци на недействителност. Той е достъпен на единния национален уебсайт https://postedworkers.gli.government.bg/, поддържан от Агенцията. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Контактна информация за консултация и съдействие

Българите, работещи в чужбина, могат да потърсят консултация и съдействие на телефонен номер 00359 2 8101 747 в рамките на работното време.

На сайта на Инспекцията по труда https://www.gli.government.bg/bg, в секцията „За работодатели и работещи“, е публикувана полезна информация за работа в Европейския съюз, както и за условията на труд и живот в страните членки. Подобна информация е налична и на единния национален уебсайт относно командироването на работници.

На сайта на мрежата EURES https://eures.ec.europa.eu/index_bg се публикуват обяви от проверени работодатели на територията на Европейския съюз, както и важна информация за условията на труд.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase