Според ежемесечния анализ на HR компанията и кариерен сайт "Джоб тайгър" (JobTiger) предложенията за работа през юни са намалели с 6 на сто (около 3000 по-малко) спрямо предходния май. Въпреки това те са с 1 на сто повече спрямо същия период през 2023 г., съобщиха от компанията.  

Основно спадът през месеца се дължи на по-малкия брой обяви в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" (2100 предложения по-малко) и "Търговия и продажби" (1000 предложения по-малко). От компанията коментират, че в активните отпускарски месеци през лятото активностите по търсене и предлагане на работа също намаляват и тази тенденция се наблюдава всяка година.

Това показва, че все още няма изменение в общото предлагане на работа през годината или опасенията за предстояща криза все още не се отразяват в наличието на възможности за работа, смятат от "Джоб тайгър" и допълват, че има динамика на предлагането в различните сектори, но общото ниво на предлагане се запазва почти непроменено. 

Около 2800 безработни ще започнат работа по регионалните програми за заетост за 2024 г.

Лек ръст на предложенията през месеца има в сектор "Логистика и транспорт" (100 предложения повече, 2 на сто ръст) и за пръв път от началото на годината в сектор ИТ (50 предложения повече, 2 на сто ръст).

Умерен спад се наблюдава при предложенията в секторите "Маркетинг и реклама" (20 предложения по-малко, 2 на сто спад), "Счетоводство, одит, финанси" (70 предложения по-малко, 5 на сто спад), "Административни и обслужващи дейности" (90 предложения по-малко, 2 на сто спад), "Здравеопазване и фармация" (150 предложения по-малко, 6 на сто спад) и "Производство" (240 предложения по-малко, 3 на сто спад).

По-забележим спад има в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" (2100 предложения по-малко, 21 на сто спад) и "Търговия и продажби" (1000 предложения по-малко, 8 на сто спад). Тези два сектора заемат най-голям дял от предложенията в страната и съответно месечната динамика на предложенията е най-силно изявена, отбелязват от компанията.

В сектор "Строителство" броят на предложенията остава непроменен спрямо предходния месец. 

Анализът показва, че при предлагането по сектори на годишна база се наблюдава спад в секторите ИТ (-20 на сто), "Строителство" (-4 на сто) и "Производство" (-1 на сто). В останалите сектори има по-голям брой предложения спрямо май 2023 г.

Дялово разпределение

С най-голям дял на обявите са секторите "Търговия и продажби" (25 на сто), "Хотелиерство и ресторантьорство" (17 на сто) и "Производство" (15 на сто). След тях се нареждат секторите "Логистика и транспорт" (12 на сто), "Административни и обслужващи дейности" (11 на сто),  ИТ (7 на сто), "Строителство" (6 на сто), "Счетоводство, одит, финанси" (4,9 на сто), "Здравеопазване и фармация" (4,8 на сто), "Маркетинг и реклама" (3 на сто) и "Изкуство" (1 на сто).

istock
istock

Работа от вкъщи

Броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа е намалял с 3 на сто или 100 предложения от този тип по-малко през юни. Като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения заемат 8 на сто от предлагането. 

Леко намаление на безработицата през май

Разпределението на този тип предложения по сектори е, както следва: 47 на сто в секторa ИТ, следвани от "Административни и обслужващи дейности" (19 на сто), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (18 на сто) и "Търговия и продажби" (9 на сто).

Предлагане по градове

Във всички водещи областни градове предложенията са намалели през юни. В София спадът е 4 на сто, а в останалите: Пловдив (-6 на сто), Варна (-12 на сто), Бургас (-14 на сто), Русе (-2 на сто) и Стара Загора (-3 на сто).

Като дялово разпределение в София обявите са 41 на сто, а в останалите градове са: Пловдив (10 на сто), Варна (9 на сто), Бургас (4 на сто), Русе (3 на сто) и Стара Загора (3 на сто).

Предложенията за работа през май са с около 2000 повече от тези през предходния месец, което е 4 на сто ръст на месечна база, показваше ежемесечният анализ на "Джоб тайгър", оповестен в началото на юни. Общият брой на предложенията в края на май беше малко над 50 000, като почти във всички сектори се наблюдаваше ръст в броя на обявите. Единствено изключение тогава беше ИТ секторът, в който се отчитаха близо 200 предложения по-малко или спад от 6 на сто. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase