Работодателите в САЩ и Европа прогнозират рязък спад в наемането на хора на начални и средни позиции, като намаленията се очаква да варират от 22% до 64% през следващите 12 месеца. Този спад в назначаването на кадри може да има неблагоприятно въздействие върху кандидатите в средата на кариерата и тези на по-възрастните.

Това показва проучване на Generation, глобалната организация с нестопанска цел за заетост, разкриват тенденциите в начина, по който работниците в средата на кариерата си използват и изпитват AI на работното място. Проучването включва отговори от 2610 служители на възраст над 45 години, работещи на начални и средни длъжности, и 1488 работодатели и изследва предизвикателствата и възможностите, пред които са изправени работниците в средата на кариерата и по-възрастните работници при навигирането във възхода на ИИ на работното място.

Проучване на Previous Generation през 2021 г. и 2023 г. показа, че работодателите постоянно предпочитат по-млади кандидати, въпреки факта, че 89% от работодателите казаха, че работниците в средата на кариерата си и по-възрастните се представят също толкова добре, ако не и по-добре, от по-младите си.

Новото проучване установи, че тази възрастова зависимост се засилва за позиции, които използват изкуствен интелект, като работодателите предпочитат по-младите кандидати. В САЩ 90% от мениджърите по наемане на персонал е вероятно да обмислят кандидати под 35 години за свързани с AI позиции, в сравнение със само 32% за тези над 60 години. В Европа разликата е почти толкова голяма, като 33% вероятно ще обмислят по-възрастни кандидати и 86% вероятно ще обмислят по-младата група.

От анкетираните работници 15% работници от тези над 45 години съобщават, че използват генеративни AI инструменти на работа. По-голямата част от тези, които използват AI инструменти, са самоуки „опитни потребители“, които ги използват няколко пъти седмично, ако не и ежедневно, за извършване на редица дейности. Те отчитат положително въздействие върху работата си — повече от половината отчитат подобрения в качеството, производителността и вземането на решения. Значителен процент казват, че изкуственият интелект прави работата им по-приятна, като 35% от работниците в САЩ и 58% от европейските цитират повишено удовлетворение от работата поради възможностите на изкуствения интелект.

istock
istock

По-възрастните работници може да не се налага да разчитат толкова много на AI, за да запълнят празнините в опита. Но техният опит и преценка могат да им позволят да напишат по-добри указания и да интерпретират резултатите по-ефективно.
 
Работодателите все още проучват каква подкрепа е най-ефективна, за да се възползват от предимствата на ИИ
 
Близо половината от мениджърите по наемане на работа в САЩ (47%) и 29% от европейските работодатели са започнали да предоставят AI инструменти на своя персонал, като много други планират да ги внедрят през следващите 12 месеца. Над 90% сега предлагат някаква форма на подкрепа за обучение на работници, използващи AI. Тази подкрепа приема различни форми, като само около 50% казват, че предлагат формално обучение, а много предоставят самообучение.

Повечето хора по света харесват работата си

Но работодателите все още трябва да постигнат напредък в определянето на това коя подкрепа е най-ефективна.

Проучването показва още, че интересът на работниците към ИИ е смесен. От работниците на възраст над 45 години, които в момента не използват AI инструменти, 24% в САЩ и 36% в Европа са изразили интерес да се научат да ги използват. Но друга четвърт бяха неутрални или несигурни, а почти една трета от неизползващите в САЩ и 17% в Европа заявиха, че изобщо не се интересуват от AI. Тази е в съответствие с последните изследвания, които установиха, че за опитните работници не е очевидно как ИИ може да се впише в работата им.
Тази празнина сочи към необходимостта работодателите да комбинират опита на работниците в средата на кариерата и по-възрастните работници с умения, за да отключат пълната полза от ИИ – чрез намиране на случаи на употреба, които включват ИИ в конкретни роли и нива на опит.

istock
istock

Д-р Мона Муршед, глобален изпълнителен директор на Generation, каза: „Въпреки че изкуственият интелект има потенциала драстично да променя работните задачи и роли, той ще бъде най-трансформативен, когато силата му се слее с човешкия опит. Тези данни подчертават значението на продължаването на борбата с възрастовото поведение и сочат възможност за нас да предприемем повече нюансиран изглед в работното място, вдъхновено от AI, за това как да се използват уникалните активи, които работници от различни възрасти и нива на опит предлагат на масата."

Аника Хевенър, вицепрезидент, иновации и инвестиции във фондация SCAN, независима обществена благотворителна организация: „Това изследване прави пределно ясно, че AI вече трансформира работата, както я познаваме, но в същото време внедряването на AI има потенциала да влоши стареенето на работното място. По-възрастните работници предлагат уникални умения и опит, а работодателите трябва да ги предоставят с обучението и подкрепата, от която се нуждаят, за да се възползват от предимствата на AI и успешно да интегрират технологията в ежедневната си работа."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase