Славата на родното винопроизводство отдавна е напуснала границите на България. Част от нея се дължи на особеното внимание, което винарите отделят на гроздето.
Винарите се ръководят от философията, че 80% от качеството на едно вино се създава в лозята, казва Светла Маринова - създател на семейна бутикова винарна от Северозападна България пред БНР. Всички вина на тази изба са произведени от собствено грозде, което се бере и сортира ръчно - 1000 дка грозде се берат ръчно, за да може от тях да се произведе висококачествен продукт.
Проблемите им обаче идват от хората - не само че са малко, но са и неефективни като работници. Маринова допуска, че това може да ги накара да направят компромиси и да механизират брането.
Варна и София с остър дефицит на работна ръка
Заради липса на работна ръка, винари пускат комбайни в лозята, други пък търсят да наемат работници от чужбина.
Според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обаче наемането на работници от трети страни не решава проблема. Той отбеляза многото българи, които стоят без работа. И цитира данни на НСИ, според които само в София 14% от младежите нито работят, нито учат.
istock
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook или Google News Showcase
Коментари
2