Световната младежка безработица е най-ниското си ниво за последните 15 години, но не всички региони са се възстановили от ниските нива по време на пандемията на Ковид-19. Това обяви Международната организация на труда, съобщава БНР.
 
Нивото на младежката безработица през миналата година е било 13 процента, което е най-ниското равнище за 15 години. То е по-ниско и от нивото от 13,8 процента, регистрирано през 2019 г., преди да настъпи Ковид пандемията. "Очаква се то да спадне още до 12,8 на сто през настоящата и следващата година", допълват от агенцията на ООН. "Тази картина обаче не е еднаква във всички региони.

В арабските страни, Източна и Югоизточна Азия, както и Тихоокеанския регион нивата на младежката безработица бяха по-високи през 2023 г. в сравнение с 2029 г.", допълват от Международната организация на труда.

Броят на младежите между 15 и 24 години, които не работят, не учат, нито се обучават професионално, е притеснителен, обяснява агенцията на ООН по труда. Освен това жените са по-засегнати от тази тенденция.
 
В световен мащаб над половината млади служители работят неофициално. Само в икономики с високи доходи или такива над средното ниво мнозинството от младежите заемат редовни и сигурни работни позиции.

Действия за изграждане на демокрация на работното място и в обществата, така че да се гарантира по-сигурно и щастливо бъдеще за младите хора. За това призовава Младежкият комитет на Международната конфедерация на профсъюзите на днешния Международен ден на младежта, съобщава КНСБ.

От МКП посочват, че в световен мащаб младите хора са изправени пред значителни предизвикателства при достъпа и напредъка на пазара на труда. Милиони младежи са безработни или нямат подходящи възможности за обучение и развитие на умения. Те са свръхпредставени в неформалната икономика, често на несигурни, нископлатени работни места без социална защита в секторите на търговията на дребно, хотелиерството и услугите. В същото време много други сектори са изправени пред сериозен недостиг на работна ръка, воден от ниските заплати и лошите условия на труд.
 

istock
istock

Според МОТ много млади хора, особено жени, които са напуснали пазара на труда, са извън образователните системи или продължават да нямат заетост, „което създава значителни предизвикателства за дългосрочната привързаност на хората към пазара на труда“.

В контекста на множество кризи, включително конфликти и продължаващо покачване на разходите, младите хора губят доверие в демократичните системи.

6 хиляди повече безработни у нас за година

Ето защо Младежката организация на МКП се ангажира да създаде по-добро бъдеще за младите хора чрез:

Кампания за демокрация на работното място, така че всички млади работници да могат да се присъединят към синдикати и да се договарят колективно, независимо от статуса си.

Създаване на съюзи с прогресивни движения, включително млади активисти в областта на климата, защитници на правата на човека за възстановяване на доверието в демокрацията.

istock
istock


Застъпничество за диалог между поколенията за оформяне на обща визия към многостранна система за устойчиво развитие, ориентирана към хората, както е посочено в Програмата на ООН до 2030 г

Нов социален договор, който гарантира работни места, права, заплати, социална закрила, равенство и приобщаване – пътната карта за борбата на младите работници за демокрация.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase