Около 2800 безработни ще започнат работа през 2024 г. по регионалните програми за заетост, които се финансират от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Предвидените средства в бюджета за активна политика на пазара на труда са в размер на над 13,5 млн. лв. С тях ще бъдат субсидирани създадените работни места за период до пет месеца. Това съобщават от пресцентъра на социалното министерство.

По регионалните програми за заетост ще се реализират общественополезни дейности за поддържане и опазване на общинската и държавната собственост – училища, детски градини, пътища, паметници на културата, както и за поддръжка и почистване на паркове и междублокови пространства. Ще бъдат изпълнявани и екологични дейности като събиране и извозване на отпадъци, озеленяване и др., добавят от МТСП.

Законът за насърчаване на заетостта предвижда реализирането на една Регионална програма за всяка административна област на България.

Безплатен ваучер за обучение, ако работим

Целта е да се намали безработицата на местно ниво и да се преодолеят различията в търсенето и предлагането на работна сила в отделните региони, уточняват от МТСП.

istock
istock


Регионалните програми са част от Националния план за насърчаване на заетостта. В него е предвидено през 2024 г. общо около 10 хил. души да бъдат устроени на работа, а над девет хиляди – включени в обучения.

За изпълнението на включените в него програми и мерки е осигурен бюджет от 88 млн. лв., което е с 15 млн. лв. повече спрямо 2023 г., съобщават от социалното министерство. 

В края на май Агенцията по заетостта започна прием на заявления за ваучери за безплатни обучения за работещи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase